12-годишно момче от Лондон стана седма жертва на бактериална инфекция

...
12-годишно момче от Лондон стана седма жертва на бактериална инфекция
Коментари Харесай

След седмия смъртен случай на дете на Острова: Завръща ли се страхът от скарлатината?


12-годишно момче от Лондон стана седма жертва на бактериална зараза от скарлатина във Англия. Лекари и учени се питат за какво тази забравена от 40-те години на XX век болест се завръща.

Смъртните случаи привлякоха вниманието на обществеността, само че казусът обвързван със скарлатината се следи от 2014 година, когато за първи път през XXI век е. Отчетени са 851 случая през седмицата от 18 до 25 ноември, като приблизително за предходните години по същото време е имало по към 186 случая.

През 40-те години на предишния век, с появяването на антибиотиците, медиците на процедура съумяват да победят това заболяване, само че в този момент наподобява, че обстановката се е трансформирала.

Скарлатина се предизвиква от бактерията стрептококи, виновна за редица, в това число за гнойните възпаления на гърлото. Отделяните от нея отрови могат да провокират алено червени обриви, наподобяващи слънчеви изгаряния. Именно тези обриви дават и наименованието на инфекцията от английскат дума за „ червен “ цвят.

Чрез по този начин нареченото хоризонтално преместване на гени едноклетъчните микроби съумяват бързо и практично да се приспособяват към новите условия, попадайки в организма на човек. Това разрешава на бактериите да обхванат в клетките на гостоприемника по нов и по-хитър метод, което в никакъв случай до момента не се е случвало. Учените считат, че това се дължи на еволюция на стрептококите.

Пренесените гени вършат допустимо проникването на бактериите в тъканите и обезпечават резистентност към антибиотиците, които биха могли да предотвратят тяхното разпространяване. Предполага се, че е и причина за актуалната обстановка във Англия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР