12 © Надежда Чипева 12 АГЕНЦИЯ ПО ВПИСВАНИЯТАТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР ©

...
12 © Надежда Чипева 12 АГЕНЦИЯ ПО ВПИСВАНИЯТАТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР ©
Коментари Харесай

"Информационно обслужване" АД ще поддържа регистрите на Агенцията по вписванията

12 © Надежда Чипева 12
АГЕНЦИЯ Пожарна охрана ВПИСВАНИЯТАТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР

© Надежда Чипева Държавното сдружение " Информационно обслужване " АД завоюва търга за поддръжка на осведомителните системи на Агенцията по вписванията (АВ). Това включва освен поддръжката на регистрите (търговски, заможен, БУЛСТАТ, указател на имуществените връзки сред съпрузите), само че и цялата осведомителна и информационна инфраструктура на Агенцията, в това число и периодическото архивиране на информацията.

Компанията, с мажоритарен притежател Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, е предложила най-ниска цена от всички поканени за присъединяване - 402 000 без Данък добавена стойност за едногодишен контракт за поддръжка, оповестиха с прессъобщение от АВ. Това е по-ниско от заложената планирана стойност на поръчката, която в средата на април бе оповестена на 859 000 лева без Данък добавена стойност за две години или по 429 500 лева годишно. Новата цена е четири пъти по-висока от предходната стойност на годишната услуга, реализирана от " Лирекс БГ ", която възлизаше на малко под 100 000 лева

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Трима претенденти

Както се практикуваше и до момента, поръчката с предмет " Абонаментна поддръжка на редовно, информационно и СУБД (система за ръководство на база данни) програмно обезпечаване с наблюдаване и ръководство на осведомителната и информационната инфраструктура (ИКИ) на Агенцията по вписванията " бе извършена посредством непосредствено възлагане, защото влиза в област защита и сигурност.

В рамките на тази процедура Агенцията изпрати предложения до три компании в бранша - CNSys, Телелинк и " Информационно обслужване " АД. Покана не е била изпратена до " Лирекс ", която досега поддържаше регистъра близо 10 години с контракти за непосредствено възлагане. След срутва на комерсиалния указател през август м. година за към три седмици, което в последна сметка докара до оставката на тогавашната директорка на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, от институцията дадоха да се разбере, че приписват виновността напълно на компанията по поддръжката. Същевременно, тъкмо затова вниманието към договорите за създаване и поддръжка на системите, които подписва Агенцията, е доста заострено.

" И трите компании имат пълномощия в региона на другите софтуерни действия в обсега на поръчката и опит в даването на сходен вид услуги за други държавни институции. Всички компании са дали настоящо уверение за сигурност, издадено от ДАНС, с минимално равнище " Поверително " и документи за качество. В предоставените предложения и трите компании са декларирали подготвеност да изпълнят условията от техническото задание към поръчката ", се споделя в прессъобщението на АВ от четвъртък.

Договорът

Обявлението на поръчката, заданието и договорът не са обществени, тъй като са в региона на сигурността. В прессъобщението на АВ се разяснява, че обсегът на дейностите по заданието включва наблюдаване и ръководство на систематичен програмен продукт, системи за ръководство на бази данни и връзки, в това число непрестанна поддръжка на тяхната продуктивност, тестовите среди, операционните системи, сървърните приложения, масивите за предпазване на данни. Според контракта, " Информационно обслужване " АД ще би трябвало да прави непрестанен разбор на работоспособността и действието на връзките на Агенцията, да проучва трафика и да изготвя оферти за усъвършенстване на работата им, а в случай че някоя от тези системи откаже, сдружението ще е длъжно да възвърне работоспособността на системата при прецизно заложени в контракта периоди.

След сключване на контракта, компанията наложително ще би трябвало да извърши изцяло проучване на съществуващата информационно-комуникационна инфраструктура на Агенцията на физическо и логическо равнище и да актуализира актуалната или да изготви нова детайлна техническа документи, която да поддържа по време на периода на контракта.

Част от уговорките на " Информационно обслужване " ще включват сканиране за механически уязвимости на всички работещи в АВ осведомителни системи – мрежови, сървърни и потребителски и използване на ограничения за премахване на проблеми. Компанията ще дава отговор и за периодическото архивиране на базите данни, според нормативната уредба. Предстои и анализиране на сървърните системи за съществуване на злотворен програмен продукт и правене на проект за преконфигуриране, надстройване, преинсталиране или деинсталиране на приложения и операционни системи.

Съгласно контракта, " Информационно обслужване " ще обезпечи най-малко 12 висококвалифицирани специалисти с разнообразни софтуерни пълномощия, които ще бъдат ангажирани с поддръжката на системите и които ще реагират при произшествия, свързани със сигурността. Двама от тях ще бъдат разполагаем на място в самата организация.

От Агенцията напомнят, че от 2018 година започва поетапно надграждане и възобновяване на хардуера и софтуера заради упованията за завишаване на размера от работа на институцията. През актуалната 2019 година ще бъде финализиран плана по надграждане на комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел и на Имотния указател. Предстои и Централният указател на особените залози също да премине в АВ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР