12 000 деца са отпаднали от училище през миналата година,

...
12 000 деца са отпаднали от училище през миналата година,
Коментари Харесай

2 здрави деца oсвидетелствани като глухонеми в Камено поле

12 000 деца са отпаднали от учебно заведение през предходната година, демонстрират данни на Министерството на образованието. Сериозен проблем пред преподавателите се оказват децата, освидетелствани с ТЕЛК, които отсъстват неоснователно. Най-фрапиращият случай е от село Камено поле, където учителите инцидентно откриват, че две очевидно здрави и съответни деца, са глухонеми по документи, съобщи NOVA.

До преди няколко месеца 13-годишната Бисерка е 100% глухоняма. Но единствено съгласно формалните медицински изводи. До решението на ТЕЛК, с което момичето е освидетелствано като нищо нечуващо, учителите стигат инцидентно. Установяват го около опитите им да накарат родителите на детето то да посещава учебно заведение.

Покрай Бисерка и нейния братовчед - също глухоням по документи, управлението на образователното заведение предходната година открива, че от общо 37 деца в учебното заведение в Камено поле 20 са с ТЕЛК, а систематичното им неявяване от часовете не е обвързвано със здравословни проблеми.

Неофициално се знае, че множеството диагнози на децата са астма и епилепсия. Официално нито един родител не е предизвестил в учебното заведение, че детето има сходен проблем. А по закон, не е и задължен.

Оказва се, че някои от децата в тийнейджърска възраст не могат нито да четат, нито да пишат. По закон обаче би трябвало да бъдат пропускани в по-горен клас, защото възпитаници със специфични просветителни потребности не могат да повтарят. Може единствено да им бъдат изготвяни самостоятелни стратегии за образование, изясни директорката на учебното заведение в Камено поле.

Няма механизъм, по който родителите на децата с ТЕЛК, които неоснователно не ги пускат на учебно заведение, да бъдат принудени да го вършат. Месечната помощ, която получават на дете, е сред 400 и 900 лв..

Възпитатели споделят, че още с раждането, родители търсят метод да освидетелстват децата си, тъй като това се трансформира в гаранция за сигурен месечен приход.

Сега обаче законът планува родителите, чиито деца неоснователно отсъстват от класните стаи, да бъдат глобени от кмета на съответната община с санкция от 50 до 150 лв..

След инспекция на прокуратурата на двете деца в Камено поле, освидетелствани като глухонеми, ТЕЛК-овете са отнети. Колко от останалите са същински към този момент няма информация. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР