111 творци подписаха декларация на фондация Азарян, в която се

...
111 творци подписаха декларация на фондация Азарян, в която се
Коментари Харесай

100 творци застанаха зад декларация за спасяване на Театър Азарян |

111 създатели подписаха декларация на фондация " Азарян ", в която се упорства за избавяне на театъра в Националния замък на културата.

Театър Азарян е открит през 2015 година. Това се случва по времето, в което шеф на НДК е актуалният заместник-кмет на София с сектор " просвета и обучение " Мирослав Боршош. Откриването е в памет на режисьора и възпитател проф. Крикор Азарян във връзка на 81-годишнината от неговото рождение.

Откриването става с постановката " Чайка " на Чехов под режисурата на Явор Гърдев.

През 2021 година, в мандата на служебния кабинет на Стефан Янев, министърът на културата Велислав Минеков отваря тематиката за НДК и декларира, че на процедура Националният замък на културата е пред банкрут.

По това време е назначен нов шеф на двореца - Пени Радева. От фондация " Азарян " настояват, че имено Радева се е заела да " да се разправи с всички културни обекти на територията на този държавен институт, включително и с Театър " Азарян ", както се споделя в декларацията на едноименната фондация. " Изнасят се преднамерено изопачени данни за финансовите загуби от театралната активност ", се споделя в декларацията.

От фондация " Азарян " изясняват какъв е правилото на действие на спектакъл " Азарян ". Според декларацията театърът е отворена сцена, която действа в няколко насоки:

- копродукции на театрални планове, спечелили финансова поддръжка по разнообразни стратегии на Министерство на културата, Национален фонд „ Култура “, Столична община;

- посещение на спектакли от стратегиите на извънстолични театри с даване на съответна сума.

От 2017 НДК не е продуцирал лични театрални планове, допълват от фондацията.

" Уважаеми господа министри и народни представители, насочваме към Вас молба да вземете най-хубавите решения, с които да отбраните освен Театър " Азарян ", само че и паметта и достойнството на един огромен създател, дал изключително доста на българското общество и да предотвратите осъществяването на сходни недостойни дейности и в бъдеще ", написа в декларацията, изпратена до ръководителя на комисията по просвета в Народно събрание Тошко Йорданов, ръководителят на комисията по бюджет и финанси в Народно събрание Любомир Каримански и до всички 240 народни представители в Народното събрание.

Копие от декларацията е изпратено до президента Румен Радев, министъра на културата Атанас Атанасов и министъра на финансите Асен Василев.

Декларацията е подписана от 111 създатели, измежду които личат имената на режисьора Александър Морфов, Цветана Манева, Мариус Куркински, Стефан Вълдобрев, Галин Стоев, Камен Донев.

Сред подписалите декларацията е и някогашният президент на България Петър Стоянов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР