1100-годишна арменска църква в източната провинция Ван на Турция беше

...
1100-годишна арменска църква в източната провинция Ван на Турция беше
Коментари Харесай

Литургия за мир проведоха в арменска църква на 1100 г.

1100-годишна арменска черква в източната провинция Ван на Турция беше хазаин на своята десета специфична литургия през днешния ден, откогато беше отворена още веднъж през 2010 година след 95-годишно спиране.

 АА

Сахак Машалян, глава на Арменската патриаршия в Турция, и отец Арутюн Даматиан пристигнаха на острова дружно с духовенството си, с цел да проведат церемонията в църквата Акдамар.

 Анадолска организация

Литургията беше ръководена от Даматиан и участваха 46 духовници от патриаршията и някои гости от Истанбул, Армения и други елементи на света.

След литургията Машалян изрази признателност към управляващите, които са дали позволение за провеждането на церемонията.

 Анадолска организация

Той също по този начин направи забележки по отношение на продължаващия разговор сред Турция и Армения.

 Анадолска организация

Подчертавайки, че турската и арменската народи споделят хилядолетно взаимно битие, Машалян сподели, че двете народи могат да развият обещаващи и по-ярки връзки, съобщи Анадолската организация.

 Анадолска организация

„ Днес се помолихме двата другарски народа да живеят в мир, тъй че Кавказ да се трансформира в земя на мир. Бог да пази нашата страна и човечеството “, сподели Машалян.

 Анадолска организация

Стотици поклонници се стекоха на острова, където се намира неповторимия храм.

 Анадолска организация

Църквата Акдамар, средновековно арменско място за поклонение, е издигната сред 915-921 година от проектант свещеник Мануел под управлението на крал Гагик I Арцруни.

 Анадолска организация

Църквата, която има особено място в християнското изкуство Изток-Запад, носи най-важните декорации и най-изчерпателните стенни релефи на своето време и е призната в Предварителния лист на ЮНЕСКО за международно завещание на 13 април 2015 година

 Анадолска организация

На 19 септември 2010 година църквата Акдамар беше хазаин на първата си работа след 95-годишно спиране. От тогава в църквата се организира работа един път годишно, само на този ден.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР