11 пъти избори в рамките на 5 години и нула

...
11 пъти избори в рамките на 5 години и нула
Коментари Харесай

Заедно в час: Без добро образование нито една реформа няма да е успешна

11 пъти избори в границите на 5 години и нула промени в образованието. С тази констатация излязоха от неправителствената организация " Заедно в час ".

В позицията се показва, че тематиката за качествено обучение отсъства по време на всички пъти, в които през последните години българските жители са избирали президент, парламент и локални управления. С изборите за евродепутати, общият брой на вотовете нараства до 11.

По време на предизборните акции и последвалите договаряния сред политически обединения за посоката на България и бъдещето на страната отсъства една основна тематика - качественото обучение, акцентират от фондацията.

Така и не стана ясно какво ще създадат политическите водачи, тъй че от учебните заведения да излизат хора, които са готови както за своя сполучлив живот, по този начин и за това да способстват за развиването на България. Не бе разисквано и по какъв метод ще се подсигурява, че всяко едно дете в страната получава качествено и модерно обучение. Липсват и стъпки за цялостна промяна в образованието, акцентират от " Заедно в час ".

" Ако тези стъпки не бъдат подхванати, няма да има смяна и в останалите браншове, някои от които са на масата за договаряния. От това какви хора излизат от учебните заведения и университетите, от техните умения и ценностна система, зависи по какъв начин ще наподобяват правосъдната и правосъдната система, опазването на здравето, стопанската система, държавната администрация, изкуството, науката. От днешните гимназисти зависи и по какъв начин ще наподобяват изборните резултати след единствено пет години. И дали задгранични бизнес компании ще желаят да влагат в България ", показват още от фондацията.

Отбелязват, че същинската и цялостна промяна в образованието изисква доста политическа храброст, уверено водачество, дългосрочност и настойчиво отстояване на посоката пред силите на статуквото. В други страни фразата " образованието е приоритет " е изпълнена със наличие. В България е просто предизборно факсимиле, акцентират от " Заедно в час ".

" И явно нищо не е в положение да промени това. Нито фактът, че повече от половината от 15-годишните възпитаници са функционално необразовани, т.е. не схващат смисъла на това, което четат, не могат да разчетат таблица или да създадат логическа връзка сред две свързани събития. Нито това, че междинният резултат на НВО по математика след седми клас е слаб (2) в 181 общини (по данни на Института за пазарна икономика). Нито десетките учебни заведения, в които всички възпитаници до един имат двойка на матурата след 12-ти клас. Нито неналичието на задоволително социално-емоционални и други основни за 21 век умения в младежите. "

Според фондацията образованието може и да не е приоритет за политиците, само че е п риоритет за не дребна част от фамилиите на учениците. Приоритет е и за онази част от българските шефове и учители, които знаят, че могат да дадат доста повече на учениците си, стига да имат свободата да го създадат. Приоритет е от ден на ден и за самите възпитаници, които желаят да намират смисъл в 12-те години, прекарани в учебно заведение.

От " Заедно в час " имат вяра, че може би ще пристигна моментът, в който родителите, учителите и учениците в действителност ще изискат учебните заведения да бъдат разнообразни. И образованието най-сетне ще бъде на масата за договаряния.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР