11 от автентичните песни на крепосткия фолклорен хор бяха записани

...
11 от автентичните песни на крепосткия фолклорен хор бяха записани
Коментари Харесай

Записаха 11 песни на крепосткия хор за БНР

11 от достоверните песни на крепосткия фолклорен хор бяха записани за БНР. Водещият на фолклорното предаване по Радио Стара Загора Николай Николаев и тонрежисьор направиха записи на 25-те дами от неповторимия хор за национално пеене, който е със статут на внушителен за страната.

Средствата за звукозаписа са обезпечени от община Димитровград. А мотивът е 65-ата годишнина от основаването на хора.

Николай Николаев е остарял другар на крепостчани, той бе запленен от магията на достоверното им пеене още преди години, а предходната беше и част от журито на обичайния събор „ Читалището - храм на българския дух ”, дружно с различен негов съгражданин учен Крум Георгиев. Тази година националният събор ще е още веднъж на празника на селото 21 май, когато е патронният празник на локалната черква „ Св. св. Константин и Елена ”.

Записите протекоха в продължение на пет часа в понеделник, като започнаха в 10 часа сутринта и приключиха в 16,30 часа. Хористките си вървяха по домовете, с цел да обядват.

Единадесетте песни са най-хубавите от богатия ни репертоар, сподели ръководителят на хора Недялка Колева. Сред тях се открояват шлагерите „ Сън сънувах, Недоле ”, „ Алено конче ”, „ Заспала бяла Дафина ” и емблематичната за селото „ Изникнала е чурешка ”. Празникът в Крепост е прочут още и като празник на черешата, тъй като селото е най-големият производител на ранните плодове в района, добави тя.

Фолклорният хор при читалище ”Селска пробуда-1927 ” е основан през 1953 година. През годините той потвърждава своите качества в изяви на сцените в Бургас, София, Банско, Неделино, Хасково, Велико Търново, с. Доситеево, с. Рибарица – Тетевен, Свиленград, Раднево, Приморско, Смолян. Шест пъти притежател на златни оценки от събора в Копривщица, лауреат на Роженския и Петропавловския събор.

Хорът на село Крепост взе участие и в интернационалния фестивал „ Мерсин ” в Турция и е награден с плакет и почетния знак на град Мерсин.

В репертоара му влизат повече от 60 песни, взети всичките от локалния фолклор. В момента в него пеят 27 дами, някои от тях са дъщери и внучки на основателките. Ръководител на хора от 1976 година е Недялка Колева – притежател на оценката „ Маестро ” от фестивала Еврофолк-2009, Приморско.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР