11 компании от хранително-вкусовата промишленост основаха в ново сдружение Храни

...
11 компании от хранително-вкусовата промишленост основаха в ново сдружение Храни
Коментари Харесай

11 компании се обединиха в сдружение Храни и напитки

11 компании от хранително-вкусовата индустрия основаха в ново съдружие " Храни и питиета ". Целта е да се обедини промишлеността и сдружението да работи за ползите на потребителите. 
" Няма да бягаме от тематиките на деня. С нашата експертиза ние освен няма да мълчим, а се надяваме да помогнем за подобряването на хранителната промишленост ", сподели пред БНР изпълнителният шеф на сдружението Яна Иванова, запитана по какъв начин ще се борят с нелоялните търговски практики и съмнителните артикули на пазара и ще посочват ли производители и марки в сходни случаи.
От сектора дават обещание да работят за по-малко сол, захар и мазнини в храните, да има по-ясна информация на етикетите и по-безопасни опаковки. Това обаче не е нещо, което може да стане за един ден, добавя Яна Иванова:
" Ако спрем да използваме сол в ядките, а българинът е привикнал да ги яде солени, той просто ще спре да употребява нашите артикули. Затова това е един еволюционен развой. Нашите компании уверено са поели уговорката последователно да създадат продуктите си по-здравословни. "
Сдружението към този момент има своята позиция и във връзка с храните с двойните стандарти. Яна Иванова не отхвърли съществуването на такива практики, само че ги стимулира с другите вкусови привички на обособените народи и култури. Членовете на новата асоциация подсигуряват, че без значение от рецептите, продуктите им са с еднообразно високо качество, без значение дали са за българския пазар или за експорт.
На общоевропейско равнище генералният шеф на европейската организация " Храни и питиета " Мела Фреуен разяснява като максимален проблем фрагментацията на общия пазар и характерните условия на обособени страни, които основават усложнения на производителите. " В Италия, Франция и други страни има закони за етикиране за страната на генезис. Ако вършиме пица с месо в Италия, етикетът би трябвало да покаже от кое място идва месото. За сиренето във Франция етикетът би трябвало да покаже от кое място идва млякото. Това нарушава цялата философия на единния пазар. В случая с френското сирене белгийските производители на мляко са изгубили голям пазар. Френският консуматор желае да купува сиренето, правено от френско мляко. Това фрагментира митническия съюз. Ако млечният фермер в Белгия се намира на 5 километра от границата, за какво да не продава своето мляко на френския консуматор на сирене, който се намира единствено на 10 км от него. Млякото е също толкоз качествено ", коментира Мела Фреуен. Тя даде и различен образец: в обособени страни-членки има закони, които дефинират състава на добавени минерали или витамини:
" Ако произвеждате мюсли за закуска и добавяте витамин В в своите артикули, би трябвало да произвеждате един артикул за Германия и различен артикул за Франция. Това фрагментира единния пазар. "
А новосъздаденото българско съдружие от предходната седмица е член на европейската организация, която надвишава рамките на Европейския съюз.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР