Украински граничари задържаха на летище Бориспол близо до Киев свещеник,

Украински граничари задържаха на летище Бориспол близо до Киев свещеник, ...

Украински поп от Атон спипан с фалшив BG паспорт.Украински граничари задържаха на летище "Бориспол" близо до Киев свещеник, който имал фалшив български паспорт, съобщиха от държавната служба "Гранична охрана" в четвъртък. Установено е, че духовникът е украински гражданин, който също е притежател на валиден руски паспорт, пише unian.info.

Той е духовник по професия, той преди това е живял и имал проповеди на Атон. Той се нуждаел от фалшив паспорт, за да пътува свободно в страните от ЕС ", се казва в изявлението. Свещеникът е обвинен в административно престъпление.

Полицейски служители са били уведомени за инцидента. Както съобщава UNIAN по-рано, шефът на Московската патриаршия, митрополит Върсоновски от Санкт Петербург и Ладога през септември бе лишен от гръцка виза преди планираното си поклонение в Атон.

Свещениците на Руската православна църква се сблъскват с проблеми при получаването на шенгенски визи чрез гръцкото консулство в контекста на конфликта между Руската православна църква и Цариградската патриаршия по въпроса за предоставяне на автокефалия на украинската православна църква.

"Това е политиката на гръцкото правителство. Сега свещениците на Руската църква се възприемат като потенциални шпиони и агенти на влияние", каза източник, близък до Константинопол. Украинският президент Петро Порошенко заяви в сряда, че вярва, че руската армия и руската църква "нямат никаква работа" в Украйна и че трябва да "се приберат вкъщи". "Вие нямате какво да правите тук, вашата църква, вашата армия, вашите оръжия нямат какво да правят тук." Върнете се вкъщи, в Русия ", каза Порошенко, говорейки на Международната конференция" Десетилетието на хибридната война: уроци, с които да продължаваме напред" в Киев.

Превод: БЛИЦ
 

Източник: blitz.bg