С фиаско приключи срещата с властта в Народното събрание с

...
С фиаско приключи срещата с властта в Народното събрание с
Коментари Харесай

Фиаско в Народното събрание! Манолова гледа невярваща

С фиаско приключи срещата с властта в Народното събрание с участието на майките на деца с увреждания, депутати от всички групи, омбудсмана и трима министри - Бисер Петков, Кирил Ананиев и Красимир Вълчев. След час и половина спорове майките напуснаха срещата в Партийния дом предсрочно, след като не получиха дата за това кога ще е готов законът за хората с увреждания, предаде Канал 3.

Министър Петков ги увери единствено, че ще направи всичко възможно това да е през октомври и проектът да може да свари новата бюджетна процедура, от която зависи и финансовото му обезпечаване. Майките обвиниха управляващите, че ги лъжат месеци наред.

Извънредно: Майките на децата с увреждания блокираха Орлов мост

" Ние просто не искаме да присъстваме на форум, на който вие нямате реални стъпки, нямате готовност със закон, който да ни предложите ", заключиха те и скочиха да си тръгват. Зам.-шефката на социалната комисия Светлана Ангелова ги призова да останат и да не бягат от диалог, за да сближат позиции. " Ние не искаме да си сближаваме позициите, ние искаме да си свършите работата ", провикнаха се майките. Майка на момче в инвалидна количка, с което беше дошла в залата, се разплака от гняв и се провикна:

" Нашето търпение отдавна свърши! 1 октомври мина, закон няма, нищо няма! Празни обещания,23 години чакам! ", разтрепера се жената през сълзи.

" Вие сте като Алиса в страната на чудесата ", изригна емоционално и омбудсманът Мая Манолова. " Случи се това, което се опасявах, че ще се случи ", каза тя пред депутатите и министрите. " Просто има едни заучени роли, които всеки си следва. Крайно време е от отговорно отношение и от един лидер, който да поеме протеста, а не да се прехвърля от един министър на друг ", призова Манолова. Тя отправи апел към политиците и властта - проблемът с исканията на майките да не се политизира, да се обявят срокове за готовността на закона и да не се търсят аргументи " защо нещата не могат да се случат ", а да се намерят решенията. " Да се опитаме да влезем в разумни финансови рамки, да е ясно кога ще се случат, вече разбирате ли, че и аз не ви вярвам?! Накрая пак ще е нещо като нищо ", предрече омбудсманът.

Манолова призова всички да направят компромис и отстъпки, а Бисер Петков покани национално представените организации на хората с увреждания, социалните партньори и ресорните ведомства на работна среща утре при него в социалното министерство в 14.00 часа, на която да изчистят спорните моменти.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР