През декември средната температура в София беше -0,3 градус, което

...
През декември средната температура в София беше -0,3 градус, което
Коментари Харесай

Говорителят на "Топлофикация" даде ценни съвети как намалим сметките за парното

През декември средната температура в София беше -0,3 градус, което е с близо 3 градуса надолу спрямо миналия декември. Това беше месецът, в който столичани прекараха повече време вкъщи, заради многото празници. От 1 октомври потреблението на топлоенергия се увеличи със 16% в столицата, заради цената на природния газ.

Днес се очакват да излязат новите сметки за парно за първият студен месец на тази зима. " Топлофикация София " вече предупредиха да бъдем разумни в потреблението.

" Сметките за месец декември са качени на сайта на " Топлофикация ". По никакъв начин не можем да говорим за рекордни сметки. Потреблението на всеки клиент е строго индивидуално. Методиката за определяне на сметките е прогнозна, на базата на реалното отопление за предходния отоплителен сезон. Не бива да забравяме, че имаме 16% увеличение на цената на топлинната енергия. Очаквахме, че хората ще потребяват повече топлинна енергия. Направихме междинно замерване и установихме, че софиянци са употребили с 14% повече енергия ", посочи говорителят на " Топлофикация София " Елизабет Павлова.

Тя препоръча на ползващите парно да махнат тежките мебели и завеси от радиаторите, за да може топлият въздух да циркулира. Трябва да се проветрява помещението – за 15 минути, широко отворени прозорци, но и спрян вентилатор на радиаторите, добави още тя пред репортера на Bulgaria ON AIR Петьо Атанасов.

" Проблемите не бива да се търсят в потребителите, те ползват това, което им се предлага. Управлението на енергийните ни проекти е много слабо. Държавата трябва да се управлява от хора, които имат идея как се управлява държава и как се защитават интересите на хората. КЕВР не определя пазарни цени. Те определят цени по горна граница на потребление. Методиката за формиране на сметката за парно е грешна и противоречи на законите на физиката ", подчерта адвокат Данчо Стоянов в " България сутрин ".

" Сметките са незаконни и незаконно надписани. Няма договори. Това е непоръчана стока. „ Топлофикация “ твърдят, че продават на етажната собственост – следователно трябва да начисляват на етажната собственост. Фактурират се количества, които са много повече от доставената енергия. Общият топломер се манипулира. Никой не може да провери сметка на " Топлофикация ". 300 000 лева отиват някъде настрани. Никой не знае къде ", отбеляза енергийният експерт Стоян Грозданов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР