Правителството трябва да предприеме незабавни мерки за справяне с кризата

...
Правителството трябва да предприеме незабавни мерки за справяне с кризата
Коментари Харесай

Демократична България: Властта се опитва да прехвърли отговорността за кризата върху обществото

Правителството трябва да предприеме незабавни мерки за справяне с кризата и да представи план за ваксиниране срещу Covid-19. За това са категорични от Демократична България. Техни експерти са категорични, че здравеопазването е в колапс, а здравето на българите е под риск.

" Катастрофалното несправяне със здравната криза, причинена от Covid-19, е факт. Прогресивно нарастващият брой на заразените и нуждаещи се от болнично лечение граждани доведе до крах здравната ни система и постави в риск обслужването на всички пациенти. Властта се опитва да прехвърли отговорността за кризата върху обществото и да маскира хаоса зад клишета за „ гъвкави мерки “, се казва в позиция, публикувана от представителите на ДБ.

Отчита се още, че пораженията са и върху икономиката.

" За да се предотврати пагубното задълбочаване на кризата, незабавно трябва да се въведат мерки за ограничаване на скоростта на разпространение на заразата, да се мобилизират всички ресурси за спасяване на здравната система и осигуряване на лечение за всички нуждаещи се българи, както и да се осигури пряка и административно облекчена финансова подкрепа за спасяване на засегнатия бизнес ", категорични са от опозиционната извънпарламентарна формация.

От ДБ посочват и някои конкретни мерки:

1. Преминаване към дистанционно обучение за всички деца до края на 2020г. За родители, които нямат възможност да работят дистанционно и са принудени да вземат неплатен отпуск за гледане на дете трябва да бъде отпусната финансова помощ на дневна или месечна база.

2. Временно затваряне на всички заведения с адекватна пряка финансова компенсация за фирмите и служителите.

3. Стриктни правила за работа на търговските обекти и засилен контрол предвид обичайните струпвания на хора около предстоящите коледни и новогодишни празници. Информационна кампания, насочена към превенция на тези струпвания.
4. Ограничаване на събирането на хора на закрито.

5. Преминаване на администрацията в онлайн-режим на работа.

6. Публична програма за дистанционно излъчване на културни събития от сега до началото на януари и пряко подпомагане на артисти и креативен бизнес.

7. В периода до Коледа да се ограничат празнувания, банкети и събирания и драстично да се ограничи туризма, отново с ясни правила и преки компенсации.

8. Осигуряване на постоянна и сигурна онлайн-платформа за връзка между пациенти, лични лекари, РЗИ и работодатели за проследяване, тестване, изолация и назначаване на домашно лечение при гарантирана връзка и ограничаване на преките контакти.

9. Незабавно изготвяне на Национален план за включване на всички държавни, общински и частни болници в овладяването на здравната криза, който да бъде ясно комуникиран и спазван и да даде необходимата сигурност на българските граждани.

" Некомпетентността на управлението се изразява и във факта, че няма план за ваксинирането на населението, който да е представен за обществеността. Правителството отказва да даде отговор на въпроса с кои фармацевтични компании, разработващи ваксини, има сключени договори и дали сред тях са производителите на първата ваксина - Pfizer и BioNTech ", се казва още в позицията на ДБ.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 15329  Д-р Стойчо Кацаров: Липсата на здравна промяна се усеща мъчително от всички Д-р Стойчо Кацаров: Липсата на здравна промяна се усеща мъчително от всички  СЗО към европейците: Ако носехте маски, в този момент нямаше да сте затворени СЗО към европейците: Ако носехте маски, в този момент нямаше да сте затворени  Д-р Нигяр Джафер: За огромна част от хората рецесията се ръководи сама Д-р Нигяр Джафер: За огромна част от хората рецесията се ръководи сама
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР