Почина писателят Иван Симеонов, пише БТА, като се позовава на

...
Почина писателят Иван Симеонов, пише БТА, като се позовава на
Коментари Харесай

Тъжна вест! Отиде си голяма български писател!

Почина писателят Иван Симеонов, пише БТА, като се позовава на семейството му.

Поклонението ще е на 27 декември от 14 ч. в храма " Св. Седмочисленици ". Иван В.

Симеонов е автор на книгите " Моят Христос ", " В светлината на последното слънце ", " Видения в светлината ", " Сезони на един живот ", на драматичните поеми " Орфей, Евридика и любовта " и " Втора легенда за великия инквизитор ", драмата " Любовта на Саломе ", новелата " Завръщането на блудния син ", есетата " Мистерия на битието ", поетичния цикъл " Химни за мистерията на неизразимото ".

Наричаха го новоапостол на вярата и аристократ на духа, а книгите му бяха определяни като единство на поезия, философия и религия. Последните " Химни " Иван Симеонов представи за 90- годишнината си. Определи ги като завършек на поетичен свят, създаван дълги години в смирена самота.

Пишеше за пораженията на постмодерното време на материалност, за необходимостта от спасяване на индивида като уникална ценност, за мисията на изкуството и религията. Заявяваше, че авангардно днес може да бъде наричано само изкуството, което се вдъхновява от проблема за спасителното ни преобразяване. Постоянна тема в светлата му мистичната поезия беше духовната еволюция, личната Голгота на свободните за избор между доброто и злото хора. Големият въпрос на съществуването според него беше каква душа връщаме на Създателя.

Вярваше силно в победата на Любовта, в моралната и духовна истина на християнството, която ни прави истински свободни. Носител е на наградата " Златен век " на Министерството на културата. Писателят Иван Симеонов е един от най-големите дарители на Националния литературен музей
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР