От 15 до 20% по-високи сметки. Разбира се това е

...
От 15 до 20% по-високи сметки. Разбира се това е
Коментари Харесай

Стягайте коланите! Плащаме 20% по високи сметки за ток и парно

От 15 до 20% по-високи сметки. Разбира се това е индивидуално, всеки консумира различно. Но средно това е оценката на енергийните дружества”. Това заяви в предаването „ Здравей, България” енергийният експерт проф. Атанас Тасев.
Той обясни още, че само с 1 градус по-ниски температури увеличават средното потреблението на енергия с 3%.
„ Сметките са свързани не с цената, а с количеството енергия, което потребяваме. Това е очаквано всяка година”, заяви проф. Тасев.
„ Моите опасения са, че това, което се случва на пазара с индустриалната електрическа енергия, ще рефлектират много лошо върху цената за бита. Очаквам сериозно увеличение”, заяви Еленко Божков, бивш член на КЕВР.
„ Увеличи се цената на свободния пазар в някои от дните близо 3 пъти, тоест превишихме някои от съседните борси с близо 40% като цена. Това е предпоставка за увеличаване на цената за бита”, обясни Божков.
„ Вторият фактор е, че в началото на миналата година беше променен начина за определяне на балансиращата енергия. Тя вече също зависи от цената на свободния пазар”, поясни Божков. „ Третият фактор са технологичните разходи. Разпределителните дружества купуват на цена на свободен пазар и имат право и вероятно ще искат да бъдат компенсирани спрямо прогнозните цени”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР