Около 50 души се събраха в центъра на Пловдив, за

...
Около 50 души се събраха в центъра на Пловдив, за
Коментари Харесай

Пловдив почете паметта на убитата журналистка Виктория Маринова

Около 50 души се събраха в центъра на Пловдив, за да се включват в бденията в памет на убитата журналистка Виктория Маринова. Площад „ Стефан Стамболов “ пред сградата на Общината се изпълни с пловдивчани, дошли да изразят съболезнования към близките на младата жена, със запалени свещи. Снимки на Виктория, обградени от пламъчета и цветя, заеха пейките покрай фонтана, пише Трафик нюз бг.
" За мен истината е, че жената е убита заради нейната професионална дейност ", каза Андрей Киряков, един от присъстващите на бдението. Според дошлите на площада в България няма свобода на словото.
Повече сигурност и подкрепа, това поискаха пловдивчани на бдението.
" Всеки ден ставаме свидетели на някакви инциденти, убийства, които не се разкриват ", споделят още присъстващите.
" Нека покажем, че трябва да си пазим хората, да си пазим бъдещето - да покажем, че сме общество. Всеки човек, какъвто и да е той, е ценен за България, особено майката ", сподели Веселка Христамян.
Мълчаливото бдението ще продължи до 21 часа. Хора се събират със запалени свещи и в Русе, София и още няколко големи български града.

Припомянме, че трагедията с Виктория предивзика международен отзвук. Европейската комисия очаква от българските власти оперативно разследване на убийството на българската журналистка. Това заяви по-рано днес говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.
Организацията " Репортери без граници " също призова българските власти да хвърлят цялата светлина върху цитирам " този ужасяващ акт ".
Комитета за защита на журналистите призова българските власти да положат всички усилия и да използват всички ресурси, за да изправят отговорните пред правосъдието. Оттам също припомнят, че през изминалата година са убити двама журналисти заради работата им – малтийска разследваща журналистка Дафне Галиция и словашкият разследващ журналист Ян Куцияк.
Международния комитет за защита на журналистите също призова българските власти да извършат задълбочено разследване на убийството. Асоциация на европейските журналисти-България (АЕЖ) също изразява своите съболезнования към семейството и близките на младата жена. АЕЖ настоява за ефективно разследване и за бързо изправяне пред правосъдието на отговорните за това брутално престъпление.
" АЕЖ-България призовава да не бъде изключвана предварително нито една възможна версия за убийството, включително и тази за причини, свързани с работата на жертвата. В същото време, преди да има конкретни и доказани факти, е недопустимо да се спекулира дали инцидентът има отношение към темата за свободата на изразяване в България ", се казва позицията.
До този момент българските власти все още нямат арестуван заподозрян за престъплението. Продължават огледите, разпитите и претърсванията. В помощ на русенската полиция са командировани криминалисти от София. Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер написа в " Туитър ", че е “шокиран от бруталното убийство “ на български журналист.
" Моите мисли са със семейството ѝ. Тя е третият журналист, убит в ЕС за една година ", пише Вебер. Той допълва, че това е много притеснително, както и че българските власти трябва спешно да извършат пълно разследване.
30-годишната телевизионна водеща Виктория Маринова бе убита по особено жесток начин, като преди това е изнасилена. Тялото е открито на брега на Дунав. Новината бе отразена от повечето световни медии. Тя е била в съвета на директорите на фимата " Май Фай ", която е собственик на русенската телевизия ТВН.
Според местните медии до началото на тази година Маринова е била омъжена за Свилен Максимов, но двамата се развели. Те имат дъщеря на 7 години. Максимов притежава компания за доставка на интернет и телевизия – " Нетуъркс – България ", която е сред големите в региона.
Виктория Маринова е била и водещ на предаването " Детектор ". В последното му издание е излъчено интервю с журналиста от " Биволъ " Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, които бяха арестувани от полицията, докато работеха по разследване за източване на евросредства, свързано със строителната компания " Джи Пи Груп ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР