Общото количество ваксини, което ще бъде произведено за развития свят,

...
Общото количество ваксини, което ще бъде произведено за развития свят,
Коментари Харесай

Проф. Хайрабедян: Ваксините няма да блокират глобалното разпространение на COVID-19 в развития свят

Общото количество ваксини, което ще бъде произведено за развития свят, е абсолютно недостатъчно, за да може в глобален план да се блокира разпространението на коронавируса. Това мнение изрази в ефира на БНР проф. д-р Сорен Хайрабедян от Института по биология и имунология на размножаването към БАН.

Той смята, че заявките на производителите до момента да произведат „ по няколко милиарда броя “ не са достатъчни за пълно ваксиниране на цялата популация на планетата.

„ Първо ще бъдат ваксинирани засегнатите групи в развитите държави, но за да се възстанови нормалният ритъм, глобалната икономика, трябва да може да бъдат ваксинирани хора в страни с по-ниска степен на икономическо развитие. За тях може да няма достатъчно бройки, достатъчно добра логистика, а ние живеем в свързан свят. Това може да бъде по-големият проблем “, заяви проф. д-р Сорен Хайрабедян.

Забавянето при поставяне на втората доза от ваксината би могло да доведе до малко по-ниско ниво на ефективност, посочи проф. Хайрабедян. Той обаче уточни, че „ това е хипотетично и малко в зоната на спекулациите “. При държавите, които са преминали към вариант поставяне само на една доза целта е да се постигне максимално бързо покритие, „ поне една доза да бъде направена “, обясни той в предаването „ Преди всички “.

Хора с автоимунни заболявания и такива с алергии към една от съставките на РНК-базираните ваксини, трябва да подходят с внимание при ваксиниране. При останалите не би трябвало да има проблем, отбеляза Сорен Хайрабедян.

Ваксината на „ Астра Зенека “ и Оксфорд, както и руската ваксина, се базират на аденовирусни частици, припомни ученият.

„ При тези ваксини има теоретична възможност, ако многократно се ползва ваксината, всяка година, на всеки две години и се ползва същият вектор, без да се променя, имунната система би могла да изгради отговор към вектора. При следващо ваксиниране може да има по-ниска ефективност, тъй като самата имунна система блокира самата ваксина, преди да влезе в клетките и да започне да работи, за да създаде имунен отговор. На този етап, при първо ваксиниране, не би трябвало да се очакват някакви по-странични ефекти. “

При ваксините с вирусен вектор може да се очаква страничните ефекти на мястото на поставяне да бъдат малко по-силни.

Някои от мутациите, които възникват при коронавируса, са притеснителни, коментира проф. Хайрабедян. По думите му проблемно е, че в определени линии могат да се натрупат няколко мутации.

„ Тази, която е във Великобритания, този щам, той съдържа поне три притеснителни мутации, от които едната е в предно място на този белтък, с който вирусът влиза. При това положение се увеличава рязко способността на вируса да заразява. Неговият индекс на трансмисивност се покачва значително. Едното опасение е за възникване на нова вълна. Второто опасение е, че някои мутации, които се натрупват в този ген, който кодира този белтък, могат да доведат до възможност вирусът да използва вече и друг белтък, който е разположен по имунните клетки. “

Според Сойрабедян един от феномените, който може да се наблюдава е, ваксинирайки масово хората, ако стане прекалено бавно, да дадем възможност на вируса „ да си избере друг път на развитие “.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 17973  Лекарите в Англия се причисляват към програмата за всеобщо имунизиране Лекарите в Англия се причисляват към програмата за всеобщо имунизиране  Извънредно състояние в Токио и покрайнините му поради ковид Извънредно състояние в Токио и покрайнините му поради ковид  Богдан Кирилов с детайлности за имунизацията на Модерна

Богдан Кирилов с детайлности за имунизацията на Модерна
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР