Не бива да подценяваме ефекта, който има тази криза и

...
Не бива да подценяваме ефекта, който има тази криза и
Коментари Харесай

Как пандемията се отразява върху психиката ни

Не бива да подценяваме ефекта, който има тази криза и изолация върху децата на тях не им е леко изведнъж да останат затворени. Много е важно да се осигурява на децата разход на енергия и психическа и физическа.

Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 5668
Полина Василева е консултативен психолог с дългогодишна практика, работи с възрастни и деца.NOVINI.BG потърси нейното мнение относно психическото здраве на възрастните и децата в ситуацията на пандемия.

Как да съхраним психиката си в тази извънредна ситуация?

В такъв период на изолация и карантина, което е крайна мярка, може да се стигне до това проблеми заради нарушената психика. Това може да се случи включително и при най - здравите хора. Ние очакваме след отмяната на карантина да стане високата опасност от психични смущения. Вече се наблюдава проява на страх, тревога, посттравматични натоварвания, хипохондрични симптоматики. условия за психоза. Хубаво е човек да бъде селективен, защото в прекомерната истерия може да даде условия за психоза. Добре да е се търси баланс да не се отрича, че на мен нищо не може да ми се случи, но и да не залита да се информира за ужаса, който ни дебне зад ъгъла.

Човек, който се страхува без да иска започва да си набавя информация какъв ужас го чака и по този начин влошава състоянието си. Това важи и за хипохондриците. Те донякъде осъзнават ситуацията, но от друга страната не спират да си набавят още и още информация, за да си потвърждават тяхната мнима теза в главата.

На хората с хипохондрия цялата ситуация им се отразява неблагоприятно. При тях може да се наблюдава внушение за конспирации и за това страдащите от такива заболявания не трябва да остават на заден план грижите заради пандемията. Трябва да се грижат за себе си, защото психическото здраве е преди физическо.

Трудно е да генерализираме и да кажем като цяло българина и да погледнем в исторически план, а и хората се шегуват вече в социалните мрежи.

Имате ли преки наблюдения как тази ситуация се отразява върху децата?

Да, защото все повече родители търсят помощ.

Едното, което е дистанционно обучение, което наложиха на децата. Те започват да се бунтуват изведнъж виждаме едни деца, които намират вратички, че могат и да не учат. Стават апатични търсят начин да избягат от час. Самите учители също са доста по- изнервени и споделят, че качеството на образованието и обучението не може да бъде същото.

Децата също биват облъчвани с информация от всякъде.

Според мен, другият абсурд, който се случи в нашата държава е ограничаването на достъпа до зелените площи и планината.

Цялото интервю може да слушате по-късно ТУК.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 5668  Хасан Адемов описа за COVID-19 от първо лице

Хасан Адемов описа за COVID-19 от първо лице  Три нови жертви на COVID-19 у нас, двама пациенти 34 дни се борят с вируса

Три нови жертви на COVID-19 у нас, двама пациенти 34 дни се борят с вируса  Бум на сигнали за нелоялни работодатели Бум на сигнали за нелоялни работодатели
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР