Надзорният съвет на УниКредит Булбанк одобри Теодора Петкова да поеме

...
Надзорният съвет на УниКредит Булбанк одобри Теодора Петкова да поеме
Коментари Харесай

Горещи подробности за Теодора Петкова, която сяда в шефското място на Хампарцумян в УниКредит!

Надзорният съвет на УниКредит Булбанк одобри Теодора Петкова да поеме позициите на председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Промяната ще влезе в силa на 1 май 2019 г. след получаване на необходимите регулаторни одобрения от БНБ.

Петкова ще замести Левон Хампарцумян , който ще остане на тези позиции до края на април 2019 г., когато изтича неговият мандат след 18 години начело на банката. Дотогава той ще работи с избрания наследник за плавен преход към новото управление.


Левон Хампарцумян, който сдаде шефското място в УниКредит Булбанк, обяви какво се случва в България и иде ли нова финансова криза

Левон Хампарцумян остава ангажиран с банката и ще поеме надзорни функции, пише в. Труд.

Теодора Петкова, която ще бъде начело на най-голямата по активи банка в страната, е сравнително непозната извън банковите среди. От професионалната й биография обаче става ясно, че тя е експерт, преминал през всички стъпала на корпоративната йерархия във финансовата институция.


Левон Хампарцумян обяви иде ли нова финансова криза и защо е сдал шефското място в УниКредит Булбанк (ВИДЕО)

Много показателно е, че за наследник на поста на Левон Хампарцумян е избран експерт с дългогодишен стаж в самата банка, който познава в детайли дейността й, а не висш мениджър от Италия. Явно Теодора Петкова се е доказала пред ръководството на италианската УниКредит не само като експерт, а и като човек с лидерски качества, който може да наложи визията си за развитието на банката в предстоящите години на технологична революция и все по-масово навлизане на онлайн банкирането.

През цялата си кариера в банката Теодора Петкова е оценявала риска в кредитирането. Тя започва работа в Булбанк през 2002 г. като обикновен кредитен анализатор, но постепенно се издига до висшия мениджмънт на банката, става главен риск директор и член на Управителния съвет. Явно в България хората, които работят здраво и се доказват имат възможност да достигнат до най-високия пост в оперативния мениджмънт на най-голямата финансова институция в страната.

„ Рискът е основна част, не само в работата ми, но и извън нея. Дори бих казала, че по-лесно се справям в служебната роля на риск мениджър”, казва Теодора Петкова.

„ Всъщност всички сме изложени на редица рискове в професионален и личен план и действаме като риск мениджъри съзнателно и несъзнателно. Свързваме риска с негативен резултат, с вероятността от реализиране на загуба, с неконтролиран изход от дадено действие, събитие или решение”, казва Петкова и добавя: „ И се опитваме да избягваме ненужни рискове. Но е нужен и риск, нали? На мен повече ми харесва позитивният прочит на думата „ риск”. Етимологията е от староиталиански език – risicаre означава дръзвам, имам смелостта. За мен рискът е именно смелостта, която ни е нужна, за да влизаме в битките, изходът от които си струва да се водят. Искаме ли победи, трябва да се борим. А преди да влезем в битката, трябва да проверяваме колко ни е добро снаряжението, имаме ли натрупана умора от предходни битки, трябва да съберем достатъчно информация за противника и за бойното поле”.

„ Всяко бизнес начинание е изложено на комбинация от рискове, които в различна степен влияят на резултатите.

Някои от рисковете са вътрешни за компанията. Други идват от външната среда – обща икономическа обстановка, промяна в правната рамка, промяна в потребителските предпочитания. Колкото по-комплексен става бизнесът, толкова по-важно е да сме сигурни, че сме изградили правилните механизми и контроли в организацията, така че да се поема само добре премерен и предварително оценен риск “, смята Теодора Петкова.

„ Важно е компанията да е адаптивна, тъй като средата е динамична и всеки работен ден е различен от предходния. В бизнеса, както и в природата, оцелява по-силният. А силата идва от правилни решения и умело управляван риск. Ако не управлявате риска във вашия бизнес, независимо с какво се занимавате, трябва да знаете, че това е рисков бизнес”, казва Теодора Петкова.

Според нея е важно да се създадат условия за политическа стабилност, за да не е това външен риск, който действащите компании и потенциални инвеститори да оценят негативно.

„ Много съм щастлива за предоставената ми възможност и за предстоящата ми работа с екипа, с който ще надграждаме успеха на УниКредит Булбанк”, каза Теодора Петкова веднага след обявяване на избирането й за поста главен изпълнителен директор.

БНБ с извънредна новина за случващото се в БГ банките и еврото

Един от първите ангажименти на новия пост за Петкова ще бъде предстоящият преглед на качеството на активите и стрес теста, през който банката ще премине по линия на кандидатурата на България за Единния банков надзор и “чакалнята за еврото” (валутния механизъм ERM II). На следващо място тя ще има нелеката задача да поддържа темпа на растеж на банката, и то в условията на все по-засилващата се конкуренция от другите големи на пазара. Теодора Петкова ще трябва да продължи и програмата на банката по дигитализация на услугите.

БНБ с важна новина: ЕЦБ нахлува в шест БГ банки, за да дири...

За 16 години до високия пост
Теодора Петкова започва кариерата си в Булбанк преди 16 години като обикновен кредитен анализатор. После става старши кредитен анализатор и отговаря в продължение на три години за оценката на кредитите за корпоративни и ключови клиенти. През 2007 г. става мениджър, а впоследствие старши мениджър на “Анализ на кредити на корпоративни клиенти”. От 2009 до 2015 г. тя е директор на управление “Кредитен риск”, а от септември 2015 г. е директор Център Международни клиенти в “Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране”. През септември 2016 г. Теодора Петкова става главен риск директор и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк. Тя е председател на Кредитния съвет на банката, на Комитета по провизиране и реструктуриране и член на Кредитния комитет. Теодора Петкова е магистър по финанси от УНСС и има Global Executive MBA от Carlson Business.

За нея

Тя е правилният човек, за да води банката напред

Основната ни цел през всичките тези години е била непрекъснато да се подобряваме, да бъдем силен, стабилен, предвидим и отговорен партньор на над един милион граждани, домакинства, малкия бизнес, големите кампании и местните общности. Гордея се с постигнатото от клиентите ни и от колегите ми. УниКредит Булбанк е силна, стабилна и добре подготвена за бъдещ растеж и съм убеден, че Теодора Петкова е правилният човек да продължи този път и да води банката напред.
Левон Хампарцумян, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

Много добър професионалист
Познавам Теодора Петкова от катедра „ Финанси” на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Преди много години тя беше докторант в университета. Петкова е много добър професионалист.
Емил Хърсев, финансист

Притежава нужните лидерски качества
Радвам се, че човекът, който ще поеме позицията главен изпълнителен директор, е избран от настоящия екип на УниКредит. Това показва готовността ни да развиваме колегите и потвърждава нашия ангажимент към равнопоставеността на половете и многообразието. Теодора Петкова притежава нужните лидерски качества да продължи успеха на УниКредит Булбанк и я приветстваме топло в новата й роля.
Карло Вивалди, директор на УниКредит за Централна и Източна Европа
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР