Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви в сряда, че поема

...
Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви в сряда, че поема
Коментари Харесай

Ципрас скочи гневен след оставката на външния си министър и отправи страшна закана

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви в сряда, че поема Министерството на външните работи след оставката на Никос Коцияс, за да осигури успешното прилагане на споразумението за името с Македония, пише онлайн изданието на Kathimerini.

В изказване пред журналистите в своята резиденция Максимос, премиерът призова политическите сили в Македония да подкрепят конституционните промени след завършването на дебата, който се провежда в момента в парламента на страната и добави, че Гърция няма да допусне членството на Скопие в международните институции под името „ Република Македония “. Ципрас благодари на Коцияс за „ безценния му принос през всички тези години за повишаването на геополитическата роля на страната “. Министър-председателят обаче добави, че „ няма да толерира извъртания и обслужване на лични интереси “.

„ Катимерини “ припомня, че Коцияс си подаде оставката като Министър на външните работи в сряда един ден след напрегната среща на кабинета, по време на която той е влязъл в конфронтация с министъра на отбраната Панос Каменос относно Преспанското споразумение. Лидерът на младшия коалиционен партньор „ Независимите гърци “ (АНЕЛ) е против договора със Скопие. Съгласно твърденията на източници на изданието, Коцияс се е почувствал предаден, след като Ципрас не го е подкрепил в спора с Каменос. Според твърденията, по време на заседанието на кабинета във вторник, министърът на отбраната е обвинил външния министър в неразумно управление на тайните средства на ведомството му и в това, че е човек на американския милиардер Джордж Сорос. Източници, близки до Коцияс, са разкрили, че той се е почувствал „ дълбоко оскърбен “ от нападките.

В „ туит “ след оставката, Коцияс посочи, че Ципрас и още няколко министри са „ решили с кого да бъдат “, след което цитира гръцкия поет Динос Кристианопулос: „ Те направиха всичко възможно, за да ме погребат – Но забравиха, че аз съм семе “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР