Кризисният щаб за борба с разпространението на коронавируса в Сърбия

...
Кризисният щаб за борба с разпространението на коронавируса в Сърбия
Коментари Харесай

Годишните количества кислород се изразходват само за 15 дни в някои клиники при лечението на COVID-19

Кризисният щаб за борба с разпространението на коронавируса в Сърбия обмисля да предложи евентуално въвеждане на карантина за пътниците, идващи от чужбина, обяви д-р Дария Кисич Тепавчевич, цитирана от вестник " Новости ", предаде БТА.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 10858
Сърбия е една от малкото страни, в които няма почти никакви ограничения при влизане на нейна територия. От друга страна сръбските граждани могат да влизат само в 18 страни без карантина и ПСР тестове.

Борбата с Ковид-19 продължава дълго, краят на тази борба не се вижда и това внася различни видове недоволство, каза тя в телевизионно интервю снощи. Колкото и този вирус да не ни е познат, все пак знаем как да се предпазим от заразяване. Никой не можеше да предвиди, че в този период на годината ще има толкова голямо разпространение на вируса и това ни тревожи. Правим над 10 000 теста на ден, което показва нашето желание да се справим с вируса, добави д-р Дария Кисич Тепавчевич.

Вестникът помества интервю с д-р Небайша Ладжевич, директор на Центъра по анестезиология в Клиничния център на Сърбия. Той измерва тежката клинична картина на Ковид-19, от който сега се разболяват все повече хора, като цяло значително по-млади, отколкото при първата вълна, с използването на кислород, което се е увеличило значително. Сега в някои клиники за 15 дни се изразходват годишните нужди от кислород, каза лекарят.

Той изрази тревога от факта, че млади хора, между 20 и 40 години, се налага да бъдат поставяни на респиратори и сподели, че лечението се затруднява от много разнообразната клинична картина при отделните случаи и скоростта, с която тя се променя. Ако пациентът се обади късно на лекаря, възможно е много бързо да настъпи драстично влошаване, в срок от само няколко часа, предупреди той.

" Сега нашата ваксина е маската на лицето, докато не бъде намерено друго решение. С носенето на маска печелим време до намирането на решение за коронавируса ", каза още д-р Ладжевич.

Епидемиологът д-р Предраг Кон призова компетентните органи да започнат да контролират спазването от гражданите на мерките и препоръките на Кризисния щаб. За Б-92 той каза, че сега епидемиологичната крива в Сърбия е достигнала върха си и се стабилизира, особено в Белград.

" Вече пети ден сме на върха на кривата и тя не спада. Вече изчерпахме мерките, сега стигаме до по-строг контрол ", каза Предлаг Кон и призова всички държавни служби и инспекции да помогнат и да санкционират нарушителите. Ако някой наруши карантината, трябва да плати глоба от 50 000 до 150 000 динара, напомни той /едно евро се разменя за 118 динара/. " Контролът трябва да бъде строг, не можем да чакаме. Стига вече молби, започнете проверки ", подчерта Кон. " Не може колегите да стоят в скафандри и да понасят страшен натиск, а в същото време инспекционните органи да седят, това трябва да върви паралелно ", подчерта той.

Всички ние трябва да направим така, че да оставим на вируса колкото може по-малко пространство, а това става, като носим маски. В противен случай ще трябва да се затворим отново, нямаме голям избор, предупреди Кон.

Д-р Миомир Пелемиш от щаба се обърна към лекарите, подписали петицията с искане Кризисният щаб да подаде оставка, и ги призова всички да се обединят в борбата против коронавируса, напомняйки, че всички тези медици се борят за /здравето на /гражданите на Сърбия.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 10858  Над 2,4 млн. инфектирани с COVID-19 в Бразилия Над 2,4 млн. инфектирани с COVID-19 в Бразилия  Румъния е в черния лист на Европа поради COVID-19 Румъния е в черния лист на Европа поради COVID-19  Д-р Симидчиев: Българите са се срещали с братовчед на COVID-19 още през 2008 година

Д-р Симидчиев: Българите са се срещали с братовчед на COVID-19 още през 2008 година
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР