Коронавирусната пандемия заплашва да върне назад часовника на прогреса, постигнат

...
Коронавирусната пандемия заплашва да върне назад часовника на прогреса, постигнат
Коментари Харесай

Пандемията застрашава прогреса, постигнат по отношение на женското и детското здраве

Коронавирусната пандемия заплашва да " върне назад часовника " на прогреса, постигнат за десетилетие по отношение на здравето на жените и децата, предаде ДПА, позовавайки се на доклад на ООН.

Докладът подчертава значителния напредък, постигнат от началото на движението на ООН " Всяка жена, всяко дете " преди 10 години. Сред постиженията са ваксинирането на над 1 милиард деца и достигането през 2019 г. на рекордно ниски нива на смъртност при деца под 5-годишна възраст, предаде БТА.

Авторите на доклада обаче отбелязват, че тези постижения не са равномерно разпределени в глобален мащаб.

Миналата година 5,2 милиона деца са починали вследствие на предотвратими причини, преди да достигнат 5-годишна възраст. Осемдесет и два процента от тези смъртни случаи са концентрирани в района южно от Сахара и Южна Азия.

Кризата с коронавируса изостря съществуващите неравенства, като най-уязвимите жени и деца са най-засегнати от прекъсванията на здравни услуги, според ООН.

Авторите на доклада предупреждават, че ако не бъдат положени повече усилия за справяне с проблема с предотвратимата детска смъртност, 48 милиона деца под 5-годишна възраст може да починат между 2020 и 2030 г.

" Още преди коронавирусната пандемия дете под 5-годишна възраст умира на всеки шест секунди някъде по света ", казва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор. " Милиони деца, които живеят в конфликтни зони и уязвима среда, се сблъскват с още по-големи трудности от началото на пандемията ", допълва Фор.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 12542  Полша и Грузия с рекордно нарастване на случаите на ковид за денонощие Полша и Грузия с рекордно нарастване на случаите на ковид за денонощие  Пулмолози: Изкаралите COVID-19 да си създадат безвъзмезден обзор на белите дробове Пулмолози: Изкаралите COVID-19 да си създадат безвъзмезден обзор на белите дробове  Има риск да не изплатят болнични на родители с деца под карантина Има риск да не изплатят болнични на родители с деца под карантина
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР