Като гледаме по света как се развиват нещата, България взе

...
Като гледаме по света как се развиват нещата, България взе
Коментари Харесай

Николай Василев: Парите на данъкоплатците не падат от небето, за да се раздават на всеки

Като гледаме по света как се развиват нещата, България взе мерки рано и ситуацията у нас е сравнително добра. Това каза в предаването " Още от деня " по БНТ бившият министър на икономиката Николай Василев.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 7168
В момента страдат най-много бизнесът и работещите хора, а не публичният сектор.

По отношение на икономическите мерки подкрепям мярката 60/40. Ако държавата плаща 100%, както искат някои, тя трябва да поеме целия товар, а бизнесът нищо, което не е справедливо. По-скоро трябва да се дават пари на хора, за да работят, а не на хора, за да си стоят вкъщи, заяви той.

Ако вървим към приключване на медицинската криза, бих се радвал да приключим с минималистичен вариант на държавните разходи. Упражнението с раздаването на пари не е много просто. Тези пари не падат от небето, това са парите на всички данъкоплатци. Те трябва да бъдат върнати обратно в бюджета после, посочи Василев.

Сачева: Мярката 60/40 работи, няма как държавният бюджет да замени работещия сектор

България, като малко задлъжняла държава, може да се справи добре в настоящата ситуация на фона на цяла Европа.

Ако кризата не е чак толкова дълбока, държавата може да се размине със специални разходи за десетки или стотици милиони и да не се стигне до вземане на милиарди нов дълг, смята бившият министър на икономиката.

Светът посрещна изключително неподготвен тази ситуация и по целия свят има дефицит на добри мерки. Според мен държавата трябва да бъде в режим повече спестяване и по-малко харчене. Смятам, че е неправилно в средата на годината да се променят данъчните ставки, каквито предложения има от някои браншове, коментира той.

Дори днес да се намери ваксина, неизбежно е светът да има най-голяма рецесия от много време насам.

Не само по медицински причини, а заради трайна промяна в поведението на хората – например по-малко почивки, по-малко ходене по заведения и т.н. Ако България излезе от пандемията със здрав бюджет и получи покана за чакалнята на Еврозоната, може да излезе по-здрава от други европейски държави, каза още Николай Василев.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 7168  В Гърция са доказани още два смъртни случая вследствие на COVID-19 В Гърция са доказани още два смъртни случая вследствие на COVID-19  Упражнение по човешки жертвоприношения Упражнение по човешки жертвоприношения  Меркел даде обещание 525 милиона евро за световната битка с ковид, Испания отпуска 125 милиона Меркел даде обещание 525 милиона евро за световната битка с ковид, Испания отпуска 125 милиона
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР