Заради рязкото увеличаване на случаите на COVID-19 в Хасковска област

...
Заради рязкото увеличаване на случаите на COVID-19 в Хасковска област
Коментари Харесай

Спешно се разкриват 12 нови легла за пациенти с COVID-19 в МБАЛ - Хасково

Заради рязкото увеличаване на случаите на COVID-19 в Хасковска област МБАЛ-Хасково разкрива 12 нови легла за пациенти с инфекцията в бившето очно отделение на лечебното заведение. Това съобщи областният управител д-р Стефка Здравкова след заседание на Областния кризисен щаб.

Към момента леглата вече се оборудват. За седмицата от 5 до 11 октомври имаме 47 новозаразени, а за първите три дни на тази седмица техният брой е 29 души. Ситуацията е критична, предупреди д-р Здравкова.

Тя добави, че от 32 места за пациенти с COVID-19 в МБАЛ - Хасково в инфекциозно и COVID-19 - отделенията има само едно свободно място, а заради дефицита вече двама позитивни са настанени в болницата за пневмофтизиатрични заболявания в областния център. В същото време в областта единствено МБАЛ - Хасково разполага с лекари инфекционисти.

Ако тенденцията продължи, ще бъдем изправени пред ситуацията да настаняваме болни в общинските лечебни заведения, които нямат договори със специалисти по инфекциозни болести, уточни д-р Здравкова. Днес щабът е изготвил допитване до общинските кризисни щабове за преценка на допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19, като след мненията кои биха били най-удачни с оглед оценка на риска, те ще бъдат препотвърдени от Областния кризисен щаб.

Сред предложенията към общините ще бъдат например разрешаване на всички масови мероприятия на открито и закрито само след предварително съгласуване с областната администрация. Други предлагани мерки са ограничаване на броя на местата за събирания на закрито до 30 за празненства и до 50 за семинари, конференции и др., и недопускане на публика на спортни състезания и културни прояви на повече от 30 процента от капацитета на съоръженията.

Д-р Здравкова посочи още, че въпреки своята самоотверженост и отдаденост, медицинските работници на първа линия вече са на ръба на възможностите си. Като много добра описа областният управител ситуацията в учебните заведения, където от 15 септември досега само 6 паралелки са били принудени да бъдат поставени под карантина. Струпване на голям брой хора и необходимост от реакция обаче имало пред пощи и дирекции на " Социално подпомагане ". Започнали са и масирани проверки с целия наличен ресурс на здравните власти на градски транспорт, обществени сгради, заведения и помещения, където има струпване на хора.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 13251  Каталуния затваря питейните заведения и заведенията за хранене за 15 дни Каталуния затваря питейните заведения и заведенията за хранене за 15 дни  КумуниКАКЕ КумуниКАКЕ  Данните за COVID-19 в Унгария минаха две психически граници Данните за COVID-19 в Унгария минаха две психически граници
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР