Един от най-авторитетните европейски вестници, френският всекидневник Монд публикува обширна

...
Един от най-авторитетните европейски вестници, френският всекидневник Монд публикува обширна
Коментари Харесай

Вестник "Монд" нищи трафика с български паспорти у нас

Един от най-авторитетните европейски вестници, френският всекидневник " Монд " публикува обширна статия за трафика с български паспорти у нас.
" Около 115 000 души са се възползвали от натурализация за десетина години и са получили български паспорти. Между 150 и 200 заявления са подавани всеки ден от чужденци. Те са плащали между 500 и 1500 евро за разглеждане на техните документи ", пише изданието и подробно описва показанията в Брюксел на бившия ръководил на Дирекцията за гражданство в Министерството на правосъдието Катя Матева.
" Матева лично е спряла няколко хиляди заявления. Тя е блокирала натурализациите, когато е открила, че около 60 чуждестранни престъпници са се възползвали от обикновена декларация, за „ принадлежност “ към България. Тези удостоверения се търсят от македонци, молдовци, украинци или албанци. Те може да се получат срещу няколко стотин или няколко хиляди евро ", пише още френското издание.
" Монд " припомня и скандала от преди няколко месеца когато в САЩ бяха задържани етнически албанци с български паспорти заподозрени в терористична дейност. Вестникът обръща внимание и на друг международен скандал свързан с трафика на български паспорти -задържането през октомври 2017 г. в Гърция на двамата бивши ръководители на македонските спецслужби Горан Груевски и Никола Бошковски. Те се издирват в Република Македония за незаконно подслушване.
Двамата бяха задържани на летището в Солун след близо три месечно бягство от македонското правосъдие. Те се опитаха да напуснат Гърция с български паспорти с фалшиви имена.
Изданието съобщава и за ареста на директора на Държавната агенция за българите в чужбина, Петър Харалампиев, който е разследва за участие в организирана престъпна група. " Монд " припомня, че в сейфа на главния секретар на агенцията са открити 265 000 евро в брой.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР