Драматичното увеличение на заразените с коронавирус в Австрия поставя пред

...
Драматичното увеличение на заразените с коронавирус в Австрия поставя пред
Коментари Харесай

Предпазни мерки и в австрийските оперни и драматични театри като мярка срещу COVID-19

Драматичното увеличение на заразените с коронавирус в Австрия поставя пред голямо предизвикателство всички оперни и театрални сцени в страната.

Разработените през лятната ваканция концепции са съобразени със спецификата на всяка сграда, но що се отнася до мерките, които трябва да спазват публиката и артистичния състав, те са практически еднакви. Забележителна е дисциплината на изпълнение както от страна на посетителите, така и от страна на изпълнителите.

Минимизирането на риска от зараза е в основата на концепцията на втората австрийска оперна сцена, виенската Народна опера, разказва нейният директор Роберт Майер.

Задължителни са маските за публиката през цялото време на пребиваване в сградата - и по време на представлението. За да бъде избягнато струпването на хора, оперният салон е разделен на шест сектора и на билетите е указано кой от осемте входа, респ. изхода, трябва да се ползва. В паузите са строго определени фоайетата и тоалетните, които съответно могат да бъдат ползвани.

В секторите, където все пак може да се струпат няколко души, съществува маркировка за минималното разстояние, което трябва да се спазва. Гишетата за продажба или получаване на закупените билети са изнесени в контейнери извън сградата на операта. Бюфетите в операта не работят. За да се избегне работата с пари, гардеробите са безплатни.

За да се спазва задължителната дистанция, ръководството на операта е въвело динамичен план на продадените места, което означава, че чрез електронна система в момента на покупка на билети по интернет или на касите за предварителна продажба, автоматично се запазва по едно празно място вляво и вдясно от закупените билети. Ложите са отделени една от друга с плексигласови стени, билети за правостоящи не се продават.

Билетите са поименни, за да е възможно проследяването на пътя на заразата. Телефонните номера и имейлите на лицата, които също трябва да се съобщят при покупката, се пазят в електронната система 28 дни. На входа служители извършват проверки, затова посетителите трябва да носят документ за самоличност. По възможност билетите се плащат с телебенкинг, получат се по имейл и се разпечатват.



Операта е въвела строги хигиенни мерки: контактните повърхности се почистват редовно, дезинфектанти са поставени на всички входове, в тоалетните и във фоайетата. Целият салон и асансьорите се дезинфекцират поне веднъж дневно с апарат, който разпрашава дезинфекционния разтвор под високо налягане.

Вкарването на чист въздух се извършва от покрива през централна въздушна шахта. Чрез вкарването на по-големи количества чист въздух и намаления брой зрители за всеки от тях има двойно по-голямо количество чист въздух. Изключени са циркулационните системи за пречистване на въздуха през филтри.

Увеличен е броят на разпоредителите, за да е възможно да се спазват изискванията за сигурност на публиката, а информационна система, включваща текстове и видеофилми, я уведомява за правилата за безопасност, които задължително се спазват.

Особено внимание, подчертава директорът, е отделено на сигурността на целия екип на Народната опера. Всички певици и певци, както и сътрудниците от другите отдели, се тестват редовно с ПСР-тест. През първата седмица след лятната ваканция в операта са били направени 700 теста, след което тестове на състава се правят преди всяка репетиция или представление.

Ежедневно се измерва температурата на влизащите в сградата, електронна система регистрира присъствието им. Всички служители на операта са призовани да водят дневници с контактите за деня. Ако е възможно по време на репетиции се препоръчва носенето на маски.

Тъй като на генералните репетиции и на представленията изпълнителите са без маски, всички сътрудници са разделени на четири групи. Отделните групи са по възможност изолирани една от друга и спазват дистанция от един метър. Солистите, хорът, балетът и оркестърът се тестват най-малко веднъж на седмица, всички служители са ваксинирани безплатно срещу грип.

Контактните повърхности се почистват редовно, дезинфектанти са поставени на всички входове, в тоалетните и в коридорите. Сцената се дезинфекцира поне веднъж дневно с апарат, който разпрашава дезинфекционния разтвор под високо налягане.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 13802  Хиндуистките празници в Индия пораждат опасения от нова вълна на болестта Хиндуистките празници в Индия пораждат опасения от нова вълна на болестта  COVID-19 е най-голямата рецесия на нашето време, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации COVID-19 е най-голямата рецесия на нашето време, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации  Израел стартира тествания върху хора на ваксина против ковид Израел стартира тествания върху хора на ваксина против ковид
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР