Ваксината има характеристики и дози, които се поставят в рамките

...
Ваксината има характеристики и дози, които се поставят в рамките
Коментари Харесай

Пулмолог: След седмица ще видим резултата от поведението ни по празниците

Ваксината има характеристики и дози, които се поставят в рамките на 20 дни. Аз предложих, за да е по-бързо ваксинирането, цялата доза да се постави сега, без да се запазва количество за втората доза. Така можем да ваксинираме повече хора. Това се прави, когато сме в условията на пандемия и по този начин да спрем пътищата за разпространение на заболяването, като дадем по-бърз имунен отговор. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването „ Още от деня “ по БНТ.

Той обясни, че останалите желаещи, ще получат дозата си при следващите доставки на ваксината.

Пулмологът беше категоричен, че няма да се поставя втора доза от друг вид ваксина, различна от първата.

" Има достатъчно научни данни, че след поставянето на ваксината се получава и клетъчен имунитет освен наличието на антитела, т.е. антителата спадат с времето, но организма се бори с вируса, което показва, че това не е единственият начин на защита на организма. Тепърва ще проверим доколко ваксините работят при българската популация ", разкри той.

Прогнозите са за намаляване на случаите на COVID-19 догодина, коментира още д-р Симидчиев.

" Ваксината срещу грип е срещу едно инфекциозно заболяване, ваксината срещу COVID-19 е срещу друг вид. Няма противопоказания, ако се поставят и двете, но през определен интервал от време. В момента около 25-30% е по-ниско натоварването в болниците, отколкото беше по-рано. Въпросът е дали това е трайна тенденция или е затишие пред буря. Възможно е след седмица да видим резултата от големите събирания на хора по празниците. Ако мерките не са се спазвали ще видим резултата в средата на месеца ", прогнозира пулмологът.

По думите му ходът на пандемията зависи от нашето поведение. „ Ако не сме достатъчно единни, вирусът ще продължи да се разпространява “, каза д-р Симидчиев.

" Една значителна част от преболедувалите COVID-19 имат остатъчни явления в белите дробове ", разкри д-р Александър Симидчиев. „ Това е едно състояние, което атакува имунната ни система и след това отшумява на вълнички. Има един цял спектър на реакции на това заболяване. Има хора, които се инвалидизират след този вирус, има и такива, които нямат трайни последствия. Ние с колегите ми лекуваме успешно много от преболедувалите COVID-19.

Той посъветва хората да не се колебаят много, а да се ваксинират срещу COVID-19. По никакъв начин скоростта не е попречила на качеството на ваксините. Вирусът се разпространява бързо, трябва да бъдем бързи и ние, за да спрем разпространението на COVID-19, категоричен бе той.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 17791  Естония получи втора пратка с ваксини против COVID-19 Естония получи втора пратка с ваксини против COVID-19  Германия отбрани имунизационната акция против ковид и покупката на ваксини Германия отбрани имунизационната акция против ковид и покупката на ваксини  Радев събира НОЩ и здравни специалисти, разискват изборите Радев събира НОЩ и здравни специалисти, разискват изборите
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР