В Белград няколко хиляди души протестираха срещу сегашното правителство и

...
В Белград няколко хиляди души протестираха срещу сегашното правителство и
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Белград срещу Вучич

В Белград няколко хиляди души протестираха срещу сегашното правителство и президента Александър Вучич. Демонстрацията започна от площада в близост до философския факултет на Университета в Белград. В протестите участваха и общински съветници, съобщават местни медии.

От площада групите от протестиращи минаха през Белград. Някои протестиращи държаха плакати с цитат от изявлението на Вучич, направено през 2012 г.: „ Пенсионерите няма да платят нито един динар за предстоящите реформи “, съобщава РТС.

Опозицията обвинява властите в корупция и нарушаване на демократичните принципи. Масови акции се проведоха и в няколко града на Сърбия наведнъж, включително в Нови Сад и Ниш.

Hvala svima koji su potpisali #SporazumSaNarodom.
Nastavljamo - širom Srbije!

Do promene sistema, a ne samo režima.#1od5milliona #PočeloJepic.twitter.com/xDHJl5ZbWz
— Savez ZA Srbiju (@SavezZaSRB) February 22, 2019

Протестите в Сърбия започнаха в началото на декември. Причината за тяхното поведение е нападението срещу лидера на опозиционната партия " Левица " Борислав Стефанович. Според опозицията властите са замесени в организацията на нападението. През януари опозиционният марш в Белград събра повече от 10 хиляди души. Акциите в различни градове на Сърбия се провеждат под общия лозунг " Един от пет милиона ". Той се появява, след като Вучич обяви, че няма да се поддаде на демонстрантите, дори и да са били пет милиона.

Управляващата коалиция, водена от Сръбската прогресивна партия на Вучич, вече има мнозинство в парламента на страната (165 от 250 места). Следващите национални избори ще се проведат в Сърбия през 2020 година. Последните проучвания, проведени през ноември, показват, че 53,3% от сърбите подкрепят партията на Вучич, докато други партии значително изостават.

Hrabri građani i večeras su masovno potpisivali #SporazumSaNarodom.
Borimo se zajedno #DoKraja.#1od5miliona #PočeloJepic.twitter.com/xoknQOri9k
— Savez ZA Srbiju (@SavezZaSRB) February 23, 2019
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР