Аптекарката в благоевградската онкоболница „Св. Мина“ Светлана Тюлекова, която бе

...
Аптекарката в благоевградската онкоболница „Св. Мина“ Светлана Тюлекова, която бе
Коментари Харесай

Домашен арест спасява аптекарката, спипана с 8 ампули супер скъпо онколекарство в чантата

Аптекарката в благоевградската онкоболница „ Св. Мина “ Светлана Тюлекова, която бе обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с лекарства за раково болни, e временно отстранена от работа със заповед на управителя д-р Георги Георгиев. „ Тъй като в момента е следствена и под „ домашен арест”, аз не съм в контакт с нея и няма как да започна дисциплинарна процедура по Кодекса на труда, при която задължително се изискват обяснения, преди да бъде наложено наказание”, поясни д-р Георгиев.

Той добави, че в болницата е извършена проверка от ИА „ Медицински одит”, резултатите от които са постъпили вчера и те са че няма констатирани нарушения, съобщава struma.bg.

В хода на разследването, което ГДБОП започна на 4 октомври по разпореждане на наблюдаващия прокурор от Спецпрокуратурата Лидия Манолова, в двете болници са извършени съвместни проверки от Агенцията по лекарствата, Медицински одит и НЗОК.

„ В доклада, който получих за софийската болница „ Св. Йоан Павел “, са констатирани множество нарушения и е изготвено предписание за затваряне на болничната аптека. За благоевградската болница „ Св. Мина “ още не съм видяла доклада. Продължаваме да работим активно, на този етап няма направено искане за изменение на мерките на 7-те обвиняеми”, заяви спецпрокурорът Лидия Манолова.

Аптекарката Светлана Тюлекова е с мярка „ домашен арест “, която й бе наложена от съдия Мариета Райкова от Специализирания наказателен съд с мотив тежко заболяване. Заради здравословни проблеми такава мярка бе определена и на управителката на софийската болница „ Св. Йоан Павел “ д-р Небесна Балджийска и нейната дъщеря д-р Зора Балджийска.

Според разследващите дъщерята изписвала и изнасяла лекарствата, които предавала на съпруга си Борислав Сотиров, а той ги давал на Милослав Пейков, който е обвинен като лидер на престъпната група. Той бил безработен, но в миналото се занимавал със сметопочистване.

Тарторът на бандата пък продавал скъпоструващите лекарства на лицензираната фирма за реекспорт „ Киара “. Посредникът Пейков идвал в дома на аптекарката Светлана Тюлекова в Благоевград, където получавал от нея изнесените лекарства. На 4 октомври, след като си тръгнала от работа, тя е задържана от антимафиоти в момента, в който взимала такси в района на онкоболницата „ Св. Мина “. В чантата й са открити 8 кутии с вносни ампули, сред които едно от най-скъпите „ Неоласта “, предназначено за болни след лъчетерапия.

Веднага е извършен тараш в болничната аптека в присъствието на началника на аптеката фармацевт Милка Николова и управителя на болница д-р Георги Георгиев. При описа на лекарствата е открита липсата точно на тези 8 ампули.

Престъпната банда за нелегална търговия с лекарствата на онкоболни е действала от май 2017 г. до разкриването й на 4 октомври 2018 г. Участниците в мрежата са получавали сериозни суми, скъпоструващите вносни лекарства за болните на стойност 1500, 5000, 6000 лв., които са покривани от Здравната каса, са били реекспортирани в чужбина на многократно по-високи цени. Разследващите са намерили фактура за износ на две от тях на стойност 116 000 лв.

Престъпната схема, по която е източвана НЗОК и е завъртяна нелегална търговия за сметка на болните, е била чрез фалшифициране на медицинските документи, в които са описани фиктивни вливания на пациенти. Това е установено от свидетелските показания на онкоболни, чиито имена фигурират в графика за вливания.

Засечката показала, че те не са ходили тогава на процедури. Установено е, че лекарствата са заменяни с други, с изтекъл срок на годност, които могат да бъдат токсични. По делото е назначена химическа експертиза, която ще установи състава на иззетите за анализ лекарства. Разследващите установяват кои лекари са оформили документацията за изнесените от аптекарката лекарства и на кои раковоболни са били изписани.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР