101 вида маумуни са заплашени от изчезване заради традиционната медицина,

...
101 вида маумуни са заплашени от изчезване заради традиционната медицина,
Коментари Харесай

Маймуните изчезват заради магиически ритуали

101 типа маумуни са застрашени от изгубване поради обичайна медицина, различните лечебни и религиозните практики в някои страни по света, сигнализира в своя публикация уеб сайтът на Би Би Си.

Според огромно научно проучване приматите се употребяват и в вълшебен ритуали като афродизиаци и амулети. От 390 изследвани типа маймуни, 101 постоянно биват избивани поради телесните им елементи. Автори на проучването дават за образец паякообразните маймуни от рода Ateles, които съгласно вярванията се ядат против ревматизъм. В някои региони на света пък месо от горила се дава на бременни.

Черноликата черна паякообразна маймуна и качулатите капуцини се считат за лековити най-малко при шест болестни положения. Паякообразна маймуна се употребява в Боливия против захапване от змия или паяк, при тресчица, простуда, кашлица, проблеми със съня, болки в рамото...

В Индия пък локалните имат вяра, че ще се излекуват от астма, в случай че пият кръв от макак. Костите или черепите на други маймуни се смилат на прахуляк, който се пие с чай. Жлъчният им мехур се яде, а кръвта и маста им се употребяват като смазки.

Общо 47 типа маймуни са избивани, защото се смята, че имат лечебни свойства против разнообразни болести. В в вълшебен ритуали се употребяват 34 типа маймуни. А други 20 - и за двете цели.

" Въпреки съществуващите закони, потреблението и търговията за лечебни цели продължава ", показва ръководителят на проучването проф. Ромуло Алвес от Държавния университет Параиба в Бразилия.

 Маймуните изчезват поради магиически ритуали

В доста страни виреят разнообразни вярвания, свързани с маймуните. В Сиера Леоне, да вземем за пример, кости от шимпанзе се окачва на кръста или на китката на децата, с цел да пораснат мощни.

Индийците имат вяра, че ще придобият храброст и кураж, в случай че носят око на лангур като талисман.

От общо 101 типа примати 12 са класифицирани като мощно застрашени, 23 - застрашени и 22 - под опасност.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР