100-годишната баба Яна Стоянова от асеновградското село Добростан отпразнува навършването

...
100-годишната баба Яна Стоянова от асеновградското село Добростан отпразнува навършването
Коментари Харесай

100-годишната баба Яна разказа за срещата си с вълк

100-годишната баба Яна Стоянова от асеновградското село Добростан отпразнува навършването на столетието си на 23.05.20 година Тя е четвъртият столетник за тази година в Асеновградско. Сега Баба Яна живее при племенницата си Мария Бедрова в Асеновград. Тя се е преместила в града, когато е била на 91 година Била е щастливо омъжена и се е радвала на дълъг фамилен живот с обичания човек, който е полагал непрестанни грижи за нея, споделя племенницата й Мария. До последния ден, в който столетницата е живяла в Добростан, е пасяла кози и сама е правела сиренето си. През целия си живот и тя, и брачният партньор й са се занимавали със земеделие и търговия.
Баба Яна споделя в този момент, че е имала прелестен живот, само че един спомен не й дава мира. Тя е претърпяла среща с вълк, до момента в който е пасяла овцете си в планината. Вълкът се появил изведнъж. По думите й, избавили я кучетата, които се движели със стадото. Жената доста се изплашила и незабавно изтичала до селото, с цел да предизвести съселяните си и да им каже да бъдат бдителни. До 91-годишна възраст столетницата е обработвала равнищата и градината. После обачче се разболяла и се е наложило да се реалокира да живее в Асеновград. Дори до преди година е излизала да мете двора. Баба Яна Стоянова не обича да се храни доста с месо. Повече й харесват плодовете и зеленчуците, споделя племенницата й и показва, че евентуално това я държи в относително положително здраве.
От община Асеновград 100-годишната жена получи парична помощ от 300 лв., плакет и букет цветя. Баба Яна е четвъртата столетница от началото на годината в общината. 100 година следва да навършат още 3-ма души - през октомври, ноември и декември. С тях своя 100-тен рожден ден през 2020 година ще честват общо 7 асеновградчани: 4 дами и 3-ма мъже.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР