10 пловдивски медии се обединиха против разкриването на самоличността на

...
10 пловдивски медии се обединиха против разкриването на самоличността на
Коментари Харесай

10 медии се обединиха срещу разкриването на името на ученика, задържан за готвен атентат

10 пловдивски медии се сплотиха срещу разкриването на самоличността на ученика, арестуван за подготвян терористичен акт. 
 Психологът на обвинявания в подготовка на атентат възпитаник: Той не е можел да го извърши  Снимки и видео от пространствата, в които 16-годишният възпитаник от Пловдив е подготвял атентат  Прокуратурата: Арестуваният за готвен атентат в Пловдив възпитаник е вербуван от ИДИЛ (обновена)
Те изпратиха декларация до Съвета за електронни медии, Държаната организация за протекция на детето, Националния съвет за журналистическа нравственос и Специализираната прокуратура, откакто медии са разкрили самоличността на 16-годишния юноша. 

Декларацията е подкрепена от  БНТ-Пловдив, Радио Пловдив, БТА-Пловдив, Пловдив24, Марица, 24 часа Пловдив, Уча в Пловдив, Трафик нюз, Под тепето и Политика в Пловдив.

" Считаме, че с оповестени фотоси, информация и директно включване в изключителна емисия „ Новини ” от двора на учебното заведение от 10 юни 2019 година, обвързвана с персонални данни на фамилията и самия разследван възпитаник, е директно нарушен Законът за протекция на детето, според който децата могат да вземат участие в медийни изявления, единствено в случай че не се разгласяват сведения и данни без тяхното и единодушието на родителите. В случая не е спазено изискването да се вземе мнението на фамилията и ученика по какъв начин да се появят в медийната обява (чл.11 А ЗЗДет.). Публикации, които назоваваха името на учебното заведение и ученика, имаше и в други онлайн медии ", оповестиха те.

Медиите настояха за инспекция по случая. 

" Нашите паники и въпроси имат учредения в Етичния кодекс на българските медии – изразител на професионалните функции на журналиста. От медиите се изисква „ да почитат и да пазят персоналния живот на хората от неразумни разкрития. Журналистите са длъжни да почитат правото на всеки човек на персонален живот, здравен, фамилен и обществен статус, цялост на дома и персоналната преписка ”, написаха пловдивските медии.

Асоциацията на европейските журналисти-България поддържа пловдивските медии и разгласи, че ще сезира всички вероятни институции по въпроса. 

От известието на АЕЖ излиза наяве, че медията, разкрила самоличността на ученика, е организация ПИК. 

" Ученикът от Пловдив, за който беше обявено, че се е радикализирал, преди всичко е жертва на рискова терористична мрежа, за която се твърди, че го е вербувала. Той не е бил предпазен от страната, а по-сериозни последици са предотвратени само с помощта на навременната интервенция на фамилията му. За признателност, че е изпълнило дълга си към обществото, това семейство е подложено на невиждан тормоз от псевдомедия и нейните псевдожурналисти ", разяснява АЕЖ.

" Пристъпвайки всички законови правила и правила на етичната публицистика, организация ПИК, разкри самоличността на ученика, мястото където учи, детайлности за фамилията му. Репортер на организацията разпита съученици на момчето, без да е изискал и получил единодушието на възрастните, които дават отговор за тях. Агенцията извърши това с цялостното схващане, че пристъпва разпоредбите и законите ", допълват от АЕЖ.

Оттам акцентират, че това не би било допустимо без съдействието на служители в държавни институции, които би трябвало да бъдат разкрити и да понесат отговорност. 

Заради това АЕЖ-България внася сигнал до Инспектората към Висшия правосъден съвет, Министъра на вътрешните работи, ръководителя на ДАНС с гледище да проверяват приключването на информация, известна само на чиновници на правосъдната власт, Министерство на вътрешните работи и/или ДАНС. 

" АЕЖ ще попита по реда на Закона за достъп до социална информация чия е била концепцията за оповестението на случая на конференция в Пловдив. Важно е обществото да научи тази информация, с цел да си направи изводите дали разгласяването на случая не е на ниска цена пиар ход на някоя от институциите, който с изключение на до съществени последствия за личността на ученика и фамилията му, води и до компрометиране на битката с тероризма и националната сигурност на България. В резултат на разгласяването на случая цялото внимание е ориентирано към едно дете, до момента в който на хората, които са го вербували, е разрешено да прикрият следите си и да се спасят от гонене. А и да вземат по-сериозни ограничения при други сходни случаи. Осветено е най-ниското звено по веригата, а това сигурно не е ефикасна битка с терористична мрежа ".

АЕЖ упорства още на организация ПИК да бъде наложена глоба от Държавната организация за протекция на детето.  Отговорност за дейностите на ПИК може да бъде потърсена и от Агенцията за отбрана на персоналните данни. Незаконното откриване на самоличността на детето изрично не е от публичен интерес и в този смисъл не трябва да се третира като журналистическа активност, добавя Асоциацията.

АЕЖ благодари на пловдивските медии, които излязоха с протестна декларация по случая. 

" Псевдожурналистиката не трябва да саботира напъните на експертите и е извънредно тъпо, че поради сходни безскрупулни злоупотреби страда обликът на цялата специалност ", разяснява Асоциацията. 

Междувременно от Държавната организация за протекция на детето оповестиха, че са се самосезирали по случая. 

Незабавно са известени Дирекция „ Социално подкрепяне ” – Пловдив и ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, за да се окаже поддръжка на малолетния и неговото семейство, без да се попречва провеждането на досъдебното произвеждане. Изпратено е писмо и до профилираните служби за битка с тероризма и радикализацията с искане да бъдат дадени насоки за реакция в сходна обстановка с оглед гарантиране правата и ползите на детето и оказване на нужната поддръжка на фамилията, в това число при съществуване на други деца в фамилията, също по този начин и за целенасочени превантивни дейности във връзка с всички деца, с оглед отбягване на други сходни случаи.

" Апелираме да се подхожда с нараснало внимание към отразяване на истории, свързани с деца, поради тяхната незрялост и накърнимост, прецизно да се съблюдават посочените нормативни разпореждания, с оглед съблюдаване на правата и отбрана на ползите на децата ", подчертават от ДАЗД.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР