10 от общо 50-те члена на изчезващо племе в Индийския

...
10 от общо 50-те члена на изчезващо племе в Индийския
Коментари Харесай

Изчезващо племе застрашено от ковид

10 от общо 50-те члена на изчезващо племе в Индийския океан са с позитивни проби за ковид. То живее на отдалечените Андамански острови в Бенгалския залив, заяви ББС, представена от clinica.bg.

Племето се назовава Големи андаманци и се счита, че от него са останали едвам към 50 души. 4 от случаите са измежду хора от племето, живеещи изолирани, а останалите – на такива, които са в някои от градовете на островите.

Архипелагът се състови от 37 острова и от юни до момента на него са открити съвсем 3000 случая на ковид, 41 от които смъртни.

Първите случаи измежду изолираните хора от племето са открити предходната седмица, когато са тествани всички 53 негови членове. Двама от инфектираните са признати в болница. Останалите 6 случая са отпреди месец на хора, които живеят в града и всички те към този момент са оздравели. Много от хората от племето пътуват от столицата на островите Порт Блер до своите острови и евентуално по този начин е станало заразяването.

Властите следят и тестват всеобщо всички пет застрашени от изгубване племена на островите. Едно от тях - северно сентинелци, са враждебни към външни хора и достъпът до техния остров е неразрешен. През 2018 година те даже убиха със стрели американец, който незаконно се опитал да иде на острова им.

Смята се, че племето Големи андаманци е наброявало над 5000 души, когато Британската империя колонизира архипелага на Андаманските острови през 1850 година. Те обаче стартират последователно да измират от заболяванията, импортирани от външните хора и по този начин през днешния ден са към 50 души. Затова и проникването на COVID-19 сред тях е изключително обезпокоително, споделят от Survival International, организация, което работи за опазването на правата на хора от сходни племена.

476-те члена на друго племе – Джарауа, са преместени в още по-изолирана и отдалечена джунгла от резервата, в които до момента са живели. Това е нужно, с цел да се избегне контакт сред тези хора, които имат най-малък имунитет към заболявания, внасяни от външния свят, и останалите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР