10 млн.лева (5,1 млн.евро) са предвидени за подкрепа на 320

...
10 млн.лева (5,1 млн.евро) са предвидени за подкрепа на 320
Коментари Харесай

ЕИФ и МФИ „ДЖОБС“ от Групата на ББР обединяват усилията си в подкрепа на българския малък и среден бизнес

10 млн.лева (5,1 млн.евро) са планувани за поддръжка на 320 микро-предприятия;

Първа гаранция по Програмата за претовареност и обществени нововъведения (EaSI), която ще бъде осъществена в България;

Достъпна посредством МФИ „ ДЖОБС “ и ББР, локални организации на Министерството на труда, мрежи на бизнес центровете;

Споразумението е подкрепено по Плана Юнкер;

Европейският Инвестиционен Фонд (ЕИФ), част от групата на Европейска инвестиционна банка, подписа първото гаранционно съглашение за микрофинансиране в България по Програмата на Европейската комисия за претовареност и обществени нововъведения ( " EaSI " ). Споразумението беше подписано с МФИ „ ДЖОБС “, дъщерно сдружение на Българската банка за развиване.

Програмата ще подкрепи дребна небанкова финансова институция, ориентирана към дребния предприемачески бранш в България, посредством възстановяване на достъпа до финансови услуги и евентуален мултиплициращ резултат върху основаването на работни места и локалното икономическо развиване.

Сделката е подкрепена с гаранция от бюджета на Европейски Съюз по Инвестиционния проект за Европа- Плана Юнкер-и неговия Европейски фонд за стратегическо развиване (ЕФСИ ), който разрешава на Групата на Европейската капиталова банка да влага допълнително и постоянно по-рискови интервенции.

Гаранцията по Програма „ EaSI “, която ще активизира 10 млн. лв. (приблизително 5,1 млн.евро) в интерес на 320 микро-предприятия, ще поддържа капиталови и оборотни заеми, както с закрепен погасителен проект, по този начин и револвиращи заеми. Тя ще обгръща и микро-лизинг интервенции, предоставени на микро-предприятия и независимо заети лица, работещи в разнообразни браншове на стопанската система, в това число на започващи предприятия, с необикновен акцент върху предприятията, основани от млади бизнесмени, дами, занаятчии и дребни фермери.

Портфейлът от микро-кредити по Програма „ EaSI “ е ориентиран към всички български райони. Предлагането на продукта ще се реализира посредством клоновете на МФИ „ ДЖОБС “ и Българската банка за развиване, локални организации на Министерството на труда, мрежи на бизнес центровете и евентуално разнообразни платформи за онлайн кредитиране.

Алесандро Тапи - Главен шеф вложения на ЕИФ, съобщи: „ Тази интервенция сред ЕИФ и МФИ „ ДЖОБС “, осъществена за първи път в България, ще усъвършенства достъпа до финансиране за микро-предприятия, изключително в селските региони, характеризиращи се с по-бавно икономическо развиване. Със своя евентуален мултиплициращ резултат върху основаването на работни места и локалното икономическо развиване, програмата способства за възстановяване на виталния стандарт на фамилиите на бизнесмените и за развиването на съответните локални общности в по-слабо развитите райони. “

Мариан Тисен, Комисар по заетостта, обществените въпроси, умения и трудова подвижност сподели: “Радвам се, че се осъществя първото гаранционно EaSI съглашение в България. Благодарение на поддръжката на Европейски Съюз по програмата за претовареност и обществени нововъведения към 320 микро-предприятия в България ще имат по-добър достъп до финансиране. Това е отличен образец на Европейския дирек на обществените права в деяние, подкрепящ заетостта и равните благоприятни условия за всички, в това число дамите и младите бизнесмени в селските региони, които са изправени пред компликации при достъпа до финансиране, с цел да стартират и развиват бизнеса си. "

Ангел Джалъзов, изпълнителен шеф на МФИ „ ДЖОБС “ към ББР: „ Програмата EaSI е финансов инструмент на Европейски Съюз за поощряване на високо равнище на качествена и устойчива претовареност, гарантираща съответна и прилична обществена отбрана, превъзмогване на общественото изключване и беднотия и възстановяване на изискванията на труд. Опирайки се на своя механизъм за шерване на риска, МФИ „ ДЖОБС “ ще усъвършенства достъпа на микрофинансиране за уязвими групи и микро-предприятия. Целевите групи, които имат проблеми с достъпа до стандартния кредитен пазар, ще получат мощен инструмент за бъдещо развиване. Това е първото директно съглашение сред МФИ „ ДЖОБС “ и ЕИФ според ЕФСИ 2 ( Плана Юнкер) и е разумно продължение на нашето присъединяване в Програмата за микрофинансиране „ Прогрес “. Гаранцията EaSI е и четвъртото съглашение на ЕФСИ сред Групата на ББР и Групата на Европейска инвестиционна банка. “

Гаранционната скица по Програма EaSI започва през юни 2015 година Тя се финансира от Европейската комисия и се ръководи от Европейския капиталов фонд. Микропредприятията, които желаят да аплайват за заем по EaSI, могат да се свържат с клоновете на Микрофинансиращата институция „ ДЖОБС “.

ЕИФ няма да дава директна финансова поддръжка на предприятия, само че ще ползва механизма посредством локални финансови медиатори като микро-финансиращи институции, институции за обществено финансиране и гаранционни институции, както и банки, настоящи в страните-членки на Европейски Съюз и други страни, които вземат участие в Програмата EaSI. Тези медиатори ще бъдат в директен контакт със заинтригуваните страни, с цел да дават поддръжка по Гаранцията EaSI.

За Програмата за претовареност и обществени нововъведения

Програмата на Европейската комисия за претовареност и обществени нововъведения („ EaSI “) цели да поддържа Европейски Съюз в поддържането на високо равнище на претовареност, съответна обществена отбрана, битка против общественото изключване и бедността и възстановяване на изискванията на труд.

Частта за микро-финансиране и обществено предприемачество на Програмата EaSI обезпечава поддръжка на финансовите медиатори, които оферират микро-кредити за бизнесмени и финансират обществени предприятия.

Целта е да се усили достъпът до микро-финансиране, което включва микро-кредити, т.е. заеми до 25 000 евро, по-специално за уязвими лица и микропредприятия.

Освен това за първи път Европейската комисия поддържа обществените предприятия посредством вложения до 500 000 евро.

В момента поддръжката за микро-финансиране и обществено предприемачество се реализира посредством Гаранцията EaSI, която дава опция на финансовите медиатори да доближат до (потенциални) бизнесмени, които не биха могли да получат финансиране заради рискови съображения.

Програмата включва и се ползва и посредством „ EaSI Прозорец за вложения в създаване на потенциала “, с цел да ускори потенциалът на финансовите медиатори в региона на микро-финансирането и общественото финансиране най-вече посредством финансови вложения.

Европейската комисия избра ЕИФ за приложението на гаранцията EaSI и EaSI Прозорец за вложения в създаване на потенциала.

Освен това Комисията ускорява общественото измерение на ЕФСИ, както за микро-финансиране, по този начин и за обществено предприемачество.

Очаква се общият размер на поддръжката за тези области да нарасне (от 193 млн. евро по Програма EaSI) до към 1 милиарда евро, което ще активизира спомагателни вложения за към 3 милиарда евро.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР