10-годишно дете с перфорирала ехинококова киста е оперирано успешно в

...
10-годишно дете с перфорирала ехинококова киста е оперирано успешно в
Коментари Харесай

Рядък случай на перфорирала ехинококова киста при дете, оперираха успешно в ,Сърце и Мозък’

10-годишно дете с перфорирала ехинококова киста е оперирано сполучливо в болница,Сърце и Мозък`. Пациентът е момиченце, родено и израснало в Германия. Семейството е от Стара Загора, отпътувало в чужбина преди години. Протакане на лекуването на щерка им в Германия в продължение на близо година и половина кара околните да потърсят контакт със експертите във високотехнологичния болничен комплекс в Плевен. В лекарската процедура случаите на перфорирала ехинококова киста са чести при възрастни, само че при дете това е извънредно рядко, осведоми доктор Владислав Генов, д.м. - анестезиолог в,Сърце и Мозък` и шеф на отделението по анестезиология и интензивно лекуване.

Всичко почнало с банален случай - при игра детето пада, след което колабира. При първите прегледи след рухването лекарите откриват белодробна киста, която лекуват в продължение на седмици. „ Проследявайки хронологията на този случай към днешна дата допускаме, че става дума за руптурирала ехинококова киста, която е дренирала през бронхите. Последното има голямо значение, тъй като в противоположен случай кистата е щяла да се излее в гръдния панер и да последва тежка анафилактична реакция, която може да докара до съдбовни последствия. Така дренирането на процедура е избавило живота на детето, което още първоначално е било за незабавна интервенция “, разясняват от,Сърце и Мозък`

След диагностициране на казуса в Германия за фамилията стартира сложен интервал - циркулиране по лекари, проучвания, процедури и съвещания. Лекарите там пробват да лекуват детето без да ползват радикални дейности. Никой не изяснява на родителите за какво детето им не може да бъде оперирано. В същото време момиченцето е насила да се научи да живее с последствията, съпътстващи здравословния му проблем - поддържане на температура, общо неразположение, липса на естествен за едно дете на тази възраст деен метод на живот. Често отсъства и от учебно заведение. Всички тези събитията, както и това, че преди време бащата претърпява сполучлива интервенция при гръдния хирург проф. Евелин Обретенов, карат родителите да потърсят още веднъж контакт с екипа на,Сърце и Мозък`.

При постъпване на детето в модерната болница в Плевен следват цялостни проучвания и безапелационното решение на мултидисциплинарен екип от експерти за интервенция в незабавен порядък. Интервенцията е осъществена от екип в състав: проф. Евелин Обретенов, доктор Андрей Стоянов, доктор Камбитов, доктор Владислав Генов и доктор Игнат Граматиков. Лекарите вършат така наречен пирамидектомия - отстранен е дяла от белия дроб, който е бил обзет от кистата. От,Сърце и Мозък` са безапелационни, че в случай че интервенцията е била осъществена незабавно, още при диагностицирането на казуса, е имало опция да бъде отстранена единствено кистата, без да се постанова последвалото премахване на засегнатата част от белия дроб.

След интервенцията дребната пациентка се усеща добре и към този момент е със фамилията си в Германия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР