10 години след атентата на летище Бургас край кв. “Сарафово,

...
10 години след атентата на летище Бургас край кв. “Сарафово,
Коментари Харесай

Правят филм за жертвите на атентата край “Сарафово”


10 години след атентата на летище Бургас край кв. “Сарафово ”, в който починаха петима израелци и водачът Мустафа Кьосев, а 40 души бяха ранени, български игрален филм ще събере последните 24 часа живот на жертвите.

Снимките на лентата “Парчета живот ” ще са съвсем напълно на територията на Бургас, а в тях ще вземат участие и артисти от бургаския спектакъл. Филмът за първия в най-новата история на България атентат и още два плана аплайват за съфинансиране посредством общинския фонд “Култура ”.

Градът към този момент се утвърди като желана дестинация измежду филмовите продуценти в страната, а един от най-успешните планове бе лентата “Петя на моята Петя ”, осъществена главно в Бургас.

Продукцията “Парчета живот ” бе показана преди дни в морския град от Севда Шишманова, която е сценарист и режисьор.

Пред комисия от общината Шишманова изясни, че силата, която носи Бургас, и мощното чувство за качество на живот ще бъде натурален контрапункт на трагичните събития от 18 юли 2012 година

Тогава към 17,23 ч мощен гърмеж раздира летището, над Бургас се издигат гъсти кълба пушек, стартират да прииждат коли за спешна помощ. Става ясно, че бомба се е взривила до рейс, цялостен с израелски туристи.

Отломки и човешки елементи хвърчат по асфалта, чуват се писъци. На място умира и камикадзето Мохамед Хасан ел Хюсеини, който е от френско-ливански генезис. 10 години по-късно двамата му помагачи - Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, също с ливански генезис, само че единият с канадски, а другият с австралийски паспорт, са наказани задочно на най-тежкото наказване - пожизнен затвор без подмяна.

Двамата към момента се търсят с алена бюлетина от Интерпол.

На роднините на починалите и ранените са присъдени рекордни компенсации - над 100 млн. лева Делото потегли през 2016 година, само че към момента не е завършило на трета - последна, инстанция.

Освен историята за атентата в Бургас ще се снимат още два игрални кино лентата - “Това, което остава ” на продуцента и артист Александър Алексиев и режисьора Димитрис Георгиев и мюзикълът “Острижи ме, в случай че можеш ” в жанр “Коса ”.

“Това, което остава ” е късометражна продукция от 24 минути, която повдига въпросите за корупцията и войната по пътищата. Очаква се в лентата да взе участие международна звезда, която желае да разпространява родния си град, загатна Александър Алексиев.

Според осведомени не е изключено да става дума за Мария Бакалова, която, откакто има триумфи в Холивуд, на няколко пъти съобщи, че мечтае да се снима във филм, който да популяризира родния Бургас.

Трите препоръчани кино лентата ще бъдат прегледани от комисия към фонд “Култура ” на община Бургас, която ще реши дали да се обезпечи съфинансиране, написа " 24 часа ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР