10 души са задържани за нелегален трафик на мигранти само

...
10 души са задържани за нелегален трафик на мигранти само
Коментари Харесай

10 задържани и разбита схема за финансиране на мигрантски трафик при спецакцията днес

10 души са арестувани за незаконен трафик на мигранти единствено за няколко часа през днешния ден след всеобща акция на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата в цялата страна.

Полиция и прокурори удариха и схемата за заплащане на незаконния трафик на мигранти през територията на страната. Обектите на финансови медиатори в София и Харманли, прикривали активността си като търговци на екзотични артикули, бяха затворени от Икономическа полиция. При обиските са конфискувани доказателства за активността на тъй наречените " хавалари " или, другояче казано, банкерите на трафикантите.

Системата " Хавала " е хоризонтална и веригата у нас е от значително значение, тъй като прави връзка сред началото, което най-често е в Турция и края, който е в Австрия, Унгария или Франция. Т.е. в случай че веригата у нас прекъсне, ще би трябвало време, с цел да се сътвори още веднъж. Т.н. " хавалари " са направлявали и подсигурили както освобождението на парите в Истанбул, по този начин и тези, които са за третата част от трафика, след прекосяването през територията на Сърбия.

При системата " Хавала " уредникът събира пари от мигранти, нормално по няколко хиляди евро и най-често в Истанбул. Сумата би трябвало да покрие таксата за прекосяването на първата граница на страна от Европейския съюз. В Гърция задачата е да се стигне до Солун, а у нас - до София. Оказва се, че съгласно данните на проверяващите дребен арабски магазин покрай Женския пазар е втората стъпка от " Хавала ". Магазинът се държи от палестинеца Талал Мустафа Шушеа, който живее в България повече от 20 години. Колегите му от прилежащите магазини споделят, че Талал от десетилетия заобикаля контакт с тях.



" Брат му извън хващаше хора и викаше: " Доларът падна ". Той постоянно късно затваря. И постоянно през нощта като затваря в 11, 11 и нещо идва някаква жена и разтоварват тук някакви неща. И не знам за какво тъкмо през нощта ставаше това ", сподели пред Българска национална телевизия жена от квартала, поискала да резервира анонимност.

Според данни от следствието комерсиалната активност в магазина е заслон точно за заплащанията на трафика. Мигрантите заплащат на уредника, който оставя втората част от сумата в магазина на Талал, а палестинецът се обажда на сътрудника си в Истанбул, с цел да освободи сумите за достигането до София. Според проверяващите е поддържал връзка и с сътрудниците си в Сегед и Грац, с цел да регистрира идването на мигрантите надлежно до Унгария или Австрия. След това посредством замяна на артикули или изпращане на суми по куриери преразпределят облагата към уредниците на трафика. От " Икономическа полиция " затвориха магазина на Талал, а опитът ни да приказваме с него завърши по този начин:

На този стадий нито Талал, нито някой от другите обвинени като " хавалари " са арестувани. Дейността им се ревизира от Икономическа полиция. Трябва да имаме поради, че за това закононарушение доста мъчно се събират доказателства.

За първите шест месеца на тази година спрените опити за прекосяване на границата ни са 80 000, което е с близо 52 % повече от същия интервал на предходната година. Пак за първото полугодие арестуваните навътре в страната, т.е. съумели да влязат и да продължат придвижването си са 416, което пък е спад с 35% в съпоставяне със същия интервал на 2022 година Интересна е наклонността и при тези, които са хванати и са поискали леговище у нас. През предходната година са били следно 1700 на месец, а за първите пет месеца на тази година са след 1169 месечно, т.е. и по този индикатор има забележителен спад.

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР