10,5 млн. евро е предвидената от Европа помощ, която българските

...
10,5 млн. евро е предвидената от Европа помощ, която българските
Коментари Харесай

Атидже Вели: Спешни мерки за най-засегнатите сектори в земеделието, за да получим от Европа 10,5 млн.евро

10,5 млн. евро е плануванаъа от Европа помощ, която българските земеделци ще получат поради войната в Украйна.

Отделно към тях България може да добави още 21 млн. лева Това заяви евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа“ Атидже Вели в изявление за NOVA NEWS. Тя е първият и единствен евродепутат от България, който е пълновръстен член на земеделската комисия в Европарламента и дава отговор за цялата Обща селскостопанска политика на Европа.

10,5 млн. евро са парите, планувани за България. За да ги получим, би трябвало да ги желаяме като представим съответни ограничения, за които ще отидат. Тези средства, дружно с опцията за прибавяне на още 21 млн. лева национални средства, би трябвало да са за най-засегнатите браншове. България би трябвало да е създала съответни ограничения и принадлежности. И да ги защитим неотложно, посъветва Вели.

Европа би трябвало да дефинира социалноикономически ограничения за сигурността в региона на продоволствената автономност. Глобално възходящите цени се отразяват и у нас. Може да има и доза далавера, само че това към този момент не е потвърдено, разяснява още евродепутатът от Движение за права и свободи.

Всички оферти на Движение за права и свободи залегнаха в декларацията на Европарламента, заяви Вели.

Сред тях са потребление на принадлежности против далавера с цените, както и всеки от веригата на доставки да понесе своята отговорност във време на рецесия. В момента тежестта се понася от земеделците, преработвателите и крайните консуматори, липсва отговорността на търговците, акцентира Атидже Вели.

Тя заяви, че сега в Брюксел цената на олиото във вериги, които имат представителства и у нас, е 1,80 – 3,60 евро или 3-7 лева Средната заплата там е 1200 евро. В Страсбург цената на олиото е 2,20-3,50 евро.

„Трябва да се следва пазарният принцип, не трябва да се лимитира износът на зърнени култури„, безапелационна бе Вели. Но подчертава върху ниските изкупни цени на зърното.

Не знам дали ще има производители, които ще желаят да продават на тези ниски цени, на които желае държавното управление да купува. Цената на хлебната пшеница бележи всекидневен растеж на международните тържища, сподели Вели.

„Цената на хляба не зависи единствено от реколтата, само че и от цената на тока, както и от други фактори. През последната година има двойно нарастване на цените на зеленчуците, само че секторът има потребност от финансова помощ, както и дълготрайна тактика за развиване на земеделието“, безапелационна бе Вели.

Попитана за оценката на Движение за права и свободи за 100-те дни на кабинета, както и за опцията да има предварителни избори Атидже Вели напомни, че част от министрите са на процедура във властта три пъти по 100 дни.

Оцеляването на държавното управление зависи от оцеляването на хората и бизнеса. Ако кабинетът е съответен и обезпечи нужните ограничения за хората и бизнеса, би оживял, безапелационна бе Вели.

Движение за права и свободи е „за“ интеграцията на Северна Македония, изрично поддържаме участието им в Европейския съюз, сподели още Атидже Вели. Тя означи, че Движението има безапелационна позиция и за военната помощ за Украйна. Тя е подкрепяща, тъй като България е предан и благонадежден сътрудник на НАТО, само че би трябвало да се видят и съответните параметри по предлагането, които кабинетът ще внесе в Народното събрание.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР