10 000 делегати са посетили София през първите три месеца

...
10 000 делегати са посетили София през първите три месеца
Коментари Харесай

10 000 гости посетили София за 100 събития от календара на Българското председателство

10 000 делегати са посетили София през първите три месеца на годината, с цел да вземат участие в 100 събития от календара на Българското председателство. Конференциите и срещите, планувани да се проведат в НДК и резиденция „ Бояна “ по време на цялото председателство от януари до юни, са общо 324. Експертите на България в Брюксел са провели 700 съвещания на работните органи на Съвета на Европейски Съюз. Те са осъществили 13 съвещания по линия на КОРЕПЕР 1 и 12 съвещания по линия на КОРЕПЕР 2, като са провели общо 64 триалога (преговорите с Европейския парламент и Европейската комисия) по 35 значими досиета.

Това са единствено част от цифрите, които регистрира пред депутатите от Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове (КЕВКЕФ) министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова. Тя сподели още, че се работи интензивно по всички 120 досиета, които получи страната ни и все още няма закъснение по нито едно от тях.

Българското председателство е станало мотив за повишение на интереса към страната ни, регистрират мониторинговите организации. Почти 18 000 материала са оповестени и излъчени в медиите, свързани с активността с председателството, от които единствено 5.6% са отрицателните, като са свързани най-вече с митинги или престъпни събития, случили се по време на значими събития, само че несвързани директно с работата на председателството. Страната ни са посетили близо 1700 публицисти от 20 страни, които са отразявали събитията от софийския календар. В момента министерството се приготвя да посрещне по едно и също време близо 1000 упълномощени интернационалните медии на срещата на върха в София на 16-17 май, която ще събере дружно водачите на страните от Европейски Съюз и на Западните Балкани.

За интереса към страната, целите и достиженията на председателството свидетелстват и данните от посещаемостта в интернет и обществените мрежи. За първите два месеца са регистрирани над 40 000 гледанията на живите връзки на главните съвещания от Българското председателство, сред които най-големият % на посещаемост е на хора сред 25-34 години. От старта си председателството има нови близо 13 000 другари във Facebook, профилът в туитър на британски език означи над 2 200 000 импресии, а интернет порталът на председателството – над 127 000 неповторими визити. Видеоклиповете на Българското председателство са гледани над 1 млн. пъти в обществените мрежи. Най- харесвани и споделяни са: „ Няма по какъв начин да не се влюбиш в нея от пръв взор “ на български и на британски – 777 800 пъти, а изявлението на ръководителя Доналд Туск по време на откриването на Българското председателство – 112 900 пъти.

Постиженията на Българското председателство се мерят и с съответните изгоди за европейските жители, които идват от положителната работа и бързото привършване на законодателните досиета.

Постигнали сме прогрес по редица значими диспути, измежду които този за запазването на Кохезионната политика в новия европейски бюджет и промяната на общата европейска система за леговище, по която Българското председателство възобнови разговора посредством препоръчан от нас повсеместен метод за ръководство на рецесии. Страната работи интензивно в осъществяване на водещия приоритет на Българското председателство Западните Балкани, както във връзка с подготовката на Срещата на върха на 16-17 май в София, по този начин и във връзка с документа, който ще бъде признат като резултат от тази среща.

По време на Българско председателство досега са признати дефинитивни текстове по значими досиета, измежду които: правилник за климата, директивите за енергийната успеваемост на постройките, за отпадъците, регламента за географското блокиране при извършване на покупки он-лайн, решение за Europass, правилник за доставки на пратки. Постигнато е политическо единодушие по Програма креативна Европа, регламента за наблюдаване на медицинските артикули за хуманна и ветеринарна приложимост и основаване на Европейска организация по медикаментите, директивата за командироването на служащи и регламента по отношение на мониторинга и докладването на излъчванията на CO2 и разхода на гориво на нови тежки транспортни средства.

За 11 година участие в Европейския съюз, страната ни е измежду страните с най-нисък % на нетранспонирано законодателство и по нито една процедура не сме достигнали до заплащане на наказания, регистрира още министър Лиляна Павлова. Тя уточни, че от 1338 наставления страната ни не е синхронизирала с националното си законодателството единствено 14 на брой. През 2017 година, от заложените общо 217 ограничения, 150 са изпълнени, неизпълнените са 67, от които 59 се трансферират в Плана за деяние за 2018 година със период за осъществяване до 31 януари 2018 година Останалите 8 ограничения са с отпаднала нужда от осъществяване. От неизпълнените ограничения единствено 20 са свързани със стартирали процедури за нарушавания, които обаче са в развой на премахване.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР