1 юни – Международен ден на детето. Съществува специален ден

...
1 юни – Международен ден на детето. Съществува специален ден
Коментари Харесай

Първи юни е. Честит празник, деца!

1 юни – Международен ден на детето. Съществува специфичен ден за съвсем всички от нас: честваме Международен ден на майката и дамата, Ден на мъжете и Ден на бащата, Ден на влюбените, Ден на фамилията
и несъмнено, Ден на детето.
Денят на детето се празнува в доста страни по света. Това е един от най-старите интернационалните празници, който води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 година. Историята не дава информация за какво е решено празника
да се отбелязва навръх 1-ви юни.
Според една от концепциите, изборът на тази дата идва от Duan Wu Jie, китайски фестивал на лодките – дракони. През 1925 година китайският общоприет консул събрал китайски сирачета, с цел да отпразнуват въпросния фестивал, който се отбелязвал на 1-ви юни, а датата съвпаднала с Конференцията в Женева.
Първото публично интернационално честване
на Денят на детето обаче е чак през 1950 година. Празникът е маркиран по едно и също време в 51 страни по света. От тогава всяка година се отдава респект на децата по целия свят и нормално на този ден се изнасят речи за детските права, излъчват се детски излъчвания по медиите, вършат се детски празненства и всевъзможни други действия, свързани с децата.
Международният ден на детето си има и байрак.
На зелен декор, символизиращ напредък, естетика, прохлада и изобилие, към знака на Земята са ситуирани стилизирани фигури – алена, жълта, синя, бяла и черна. Това са човешки фигури, символизиращи разнообразието и толерантността. Знакът на Земята, ситуиран в центъра на флага – това е знак на нашият общ дом.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР