1. Св. Велики, (395-461) - в продължение на 21 години

...
1. Св. Велики, (395-461) - в продължение на 21 години
Коментари Харесай

ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Честваме велик светец, без който християнството нямаше да го има

1. Св. Велики, (395-461) - в продължение на 21 години той управлявал римското паство и се трудил срещу ересите. Възведен бил на папския трон в 440 година след гибелта на Сикст ІІІ.

Ужасно злополучие застрашавало в същото време Италия: Атила, лидер на хуните, наименуван с прозвището " камшик Божий ", към 452 година нападнал Италия и отивал с войската си против Рим. старателно се помолил на Бога, изпросил застъпничеството на светите апостоли Петър и Павел, излязъл с римските сенатори да посрещне страшния цар и го помолил за прошка.
свързани новини14035на 17.02.202227543на 12.02.2022
Атила, като изслушал речта на светителя, заречен да пощади цялата Римска област. И фактически, той се отдръпнал, за извънредно удивление на своите бойци, непривикнали да виждат в него такова състрадание.

По негово гледище бил призован IV Вселенски събор в Ефес (451 г.), на който била наказана ерестта на Евтихий. Главната разкол, която разтърсвала Църквата през това време била монофизитската, която била основана от лъжеучителя Евтихий и проповядвала, че у Иисуса Христа имало единствено едно естество – Божеско. На един поместен събор в 448 година тази разкол била наказана и Евтихий бил лишен от заветен ранг.

Папа І също изложил учението за въплъщението на Сина Божи, като оповестил за недействителни определенията на беззаконния събор, призован в Ефес от съидейниците на Евтихиий. По гледище на бил призован в 451 година Четвърти космополитен събор, на който дефинитивно била наказана Евтихиевата разкол.

2. Св. Агапит Изповедник, свещеник Синадски (IV век)
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР