1. Преп. Начертани живял във втората половина на осмия и

...
1. Преп. Начертани живял във втората половина на осмия и
Коментари Харесай

ПРАЗНИК: Този светец бил подложен на жестоки мъчения, за да се откаже от почитта към иконите

1. Преп. Начертани живял във втората половина на осмия и първата половина на деветия век. Родината му е Палестина. и по-големият му брат Теодор, паметта на който се чества на 27 декември, били монаси в палестинския манастирът " Св. Сава ". И двамата са наречени " начертани ", тъй като, по заповед на византийския император Теофил, иконоборец, по лицата им били посредством нагорещени игли " позорни стихове ", които в действителност ги представяли като славни поборници и бранители на иконопочитанието.
свързани новини22933на 30.09.2021
Теофан бил наследник на благочестиви родители, които изключително се отличавали със страннолюбие. Възпитани в дух на благочестие, получили и положително обучение в дома на богатия си татко. и брат му Теодор постъпили на монашеско служение в лаврата " Св. Сава ". Плодовете на плодородното образование и обучение се появили в подвига им през всички последващи дни на живота им.

През време на иконоборството в продължение на 25 години, бил ревнив бранител и изповедник на Православието. Такъв бранител и изповедник бил и брат му Теодор. И двамата били подложени на най-жестоки изтезания. претърпял окови, апетит, изгнание. Неговият брат и съмишленик, Теодор, починал в изгнание. доживял до времето, когато било прекъснато иконоборствоте.
свързани новини8947на 29.09.2021
Бил определен и подложен от цариградския патриарх св. Методий и никейския митрополит. Намерили се хора, недоволни от тоя избор. Те възразявали, че е сириец и че няма кой да поръчителствува за него, да откри, че е православен, а не иконоборец. Св. Методий, който бил също един от великите и прославени бранители на Православието против иконоборството, с престижа си на патриарх цариградски, декларирал:

- След подобен надпис по лицето му не е нужно да желаем по-добро удостоверение за неговата православна вероизповед!

Преподобни умрял в 847 година, една година след гибелта на св. Методий Цариградски. Той оставил редица съчинения в отбрана на Православието. Особено е прочут као публицист на догми, броят на които стига до 145. Тия от тях, които са отдадени на светите апостоли, се смятат като най-хубави.

2. Св. мъченици Зинаида и Филонида, сродници на св. деятел Павел (I век)

3. Св. деятел Филип, един от седемте дякони (I век)
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР