1 октомври би могла да бъде реалистична дата за приемането

...
1 октомври би могла да бъде реалистична дата за приемането
Коментари Харесай

Външният министър: 1 октомври би могла да бъде реалистична дата за приемането на България в Шенген

1 октомври би могла да бъде реалистична дата за приемането на България в Шенген. Това съобщи служебният министър на външните работи Николай Милков на конференция в Министерството на външните работи след срещата му с унгарския му сътрудник Петер Сиярто.

Милков посочи, че това не е дата, която е съгласувана с сътрудниците на страната ни, само че България си слага първи октомври като цел. Страната ни ще работи за усилване на ресурсите и дейностите, свързани с превъзмогване на казуса с незаконната миграция, уточни той.

България ще работи с Нидерландия и Европейската комисия за това страната ни да получи оценяващ отчет, който би трябвало да бъде подготвен през юни или началото на юли, изясни Милков. Той ще би трябвало да покаже направеното от 2019 година и в този момент, изясни министърът. Идеята на отчета е да включва всичко належащо, като резултати, с цел да няма опция по-късно да бъде казано, че отчетът не е цялостен или не дава отговор напълно на упованията, добави министърът.

Николай Милков уточни, че след приемането на отчета от Нидерландия, Хага ще може да взе участие във верификационна задача в България.

Очакваме Народното събрание да одобри законите, които служебното държавно управление предложи, съобщи външният министър. По думите му това е основен миг, от който зависи участието на България в Шенген.

Смятаме, че е извънредно, че не можахме да приемем България в Шенгенското пространство, съобщи министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Той означи, че най-големият мигрантски напън идва от Западните Балкани, а страните от Централна Европа би трябвало да подхващат огромни старания, с цел да стопират този напън.

Като външна граница на Шенген, Унгария е наясно с какви провокации се сблъскваме и ние, добави Милков. Българският министър благодари на унгарския си сътрудник и неговата страна за поддръжката към страната ни за българския приоритет за участие в Шенген.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР