1. Икономистът, писател и бивш финансов министър на Гърция Янис

...
1. Икономистът, писател и бивш финансов министър на Гърция Янис
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Янис Варуфакис за еврозоната, общия дълг, лявото и дясното; Войната в ДКК

1. Икономистът, публицист и някогашен финансов министър на Гърция Янис Варуфакис пред " Капитал " за еврозоната, общия дълг, лявото и дясното Янис Варуфакис е за първи път в София. " На 60 години дойдох, в никакъв случай не е прекомерно късно ", споделя гръцкият икономист, който е нещо като рок звезда, откогато изгря на международната сцена като финансов министър на банкрутиралата гръцка страна в лявото държавно управление на " Сириза ". След късия и плевел престой като министър, в който се сблъска челно с немското държавно управление на Ангела Меркел, Варуфакис стана известен с книгите и публикациите, в които подлага на критика мощно метода, по който работят еврозоната и Европейски Съюз. Той бе в България за банковата конференция, проведена от " Капитал ".

Първият съвет, който Варуфакис даде на България, беше да не влиза в еврозоната. " Това би било неточност. Не го правете ", споделя той в изявление с редактора в " Капитал " Огнян Георгиев. Аргументите му са както спорни, по този начин и любопитни - Варуфакис въпреки всичко приказва като политик, носещ на гърба си целия нежелан опит на Гърция, само че и като ляв мъдрец, който умее да насочва послания. Разговора ни с него ще откриете. 2. Войната в ДКК: Бъг в смяната или " добре квалифициран компромат " Държавната консолидационна компания (ДКК) взаимно с Българската банка за развиване бяха ракетите носители, които изведоха Кирил Петков във високата политическа орбита. Епичната му борба в ролята на длъжностен стопански министър да отвори двете черни касички на предходната власт и да смени хората, които ги ръководят, му сътвориха аурата на несклоняем герой с корупцията. И инициираният от него и финансовия министър Асен Василев план " Продължаваме промяната " стъпи точно на това, с цел да завоюва последните избори. Тази седмица обаче в леко неочакван поврат ДКК се трансформира в главен инструмент срещу опитващата се да сглоби ръководеща коалиция политическа мощ.

Историята в резюме: трима шефове на държавния мегахолдинг, назначени в последните дни на ръководството на ГЕРБ, упрекнаха неотдавна определения изпълнителен шеф Ваня Караганева в редица злоупотреби и пробваха да я отстранят от поста. Тя отхвърли изказванията им и оспори решението на борда да бъде свалена като взето в нарушаване на устава и правилника. А актуалният длъжностен министър Даниела Везиева я поддържа и назова несъгласуваното с нея деяние " добре квалифициран компромат ", за което изиска оставките на тримата шефове. Предвидимо ГЕРБ поде драговолно подхвърления ѝ скандал и най-гласовитите ѝ остриета по брифинги и утринни блокове пробваха да го прилепят колкото по-здраво могат към главните си съперници - Кирил Петков и президента Румен Радев. А въпросът бързо беше подхванат и от КПКОНПИ, която се хвърли да ревизира сигналите против Караганева - ръководителят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров е измежду първите контрактувани цели за промяна при договарянията за сформиране на ново държавно управление, водено от Петков. Подробности. 3. Топ 50 на търговците на облекла и обувки: Най-лошата година за модата. Пандемията сви оборотите на профилираните магазини приблизително с съвсем 20% За множеството бизнеси 2020 година ще остане в историята като година на ступор. И въпреки ритейлът да беше един от дребното пощадени браншове на стопанската система, той също даде своите жертви в коронавирус пандемията. За стилната промишленост 2020 година към този момент е известна като годината, която промени всичко. Секторът мина през допустимо най-лошия сюжет, който включваше затворени магазини, търговски центрове и предприятия, анулирани събития от персонален и обществен темперамент, стопански, логистичен и културен потрес, отлежаване на нови сбирки по складовете и липса на алтернатива за тяхната продажба и визия за бъдещето. По оценки на консултантската организация McKinsey&Company всичко това е довело до към 90% спадове в облагата на търговците и основателите на мода в световен проект и 15-30% стесняване на приходите им по отношение на миналата 2019 година

Търговията с дрехи и обувки в България посрещна рецесията след поредност от над 10 години, в които пазарът беше във прогресивен тренд. Причините за това са чисто стопански - повишаващ се стандарт на живот и покупателна дарба на семействата. През всички тези години потреблението на облекла и обувки към момента беше надалеч от междинното за Европейски Съюз, само че българският пазар се разнообрази с мултинационални марки.
Реклама
Така през 2019 година 50-те най-големи компании в бранш " Мода " сложиха безспорен връх с общите си продажби от 1.5 милиарда лева За страдание прогнозите, че той няма да бъде още един година по-късно, се сбъднаха, въпреки провалите въобще да не са съизмерими с вредите в международен мащаб. Тридесет и осем от компаниите в топ 50 са завършили 2020 година със спад в оборота, като. 4. Подари шест метра от терена си за улица. След решение на Конституционен съд министерство предлага да се върне уличната повинност Един позабравен юридически метод - на уличната повинност, се оказва вероятен вид за решение на насъбраните проблеми с построяването на улици в някои от новите жилищни квартали. Възстановяването му предлага Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) след разискване в работна група от специалисти от общини и строителни вложители. Уличната повинност е заложена още в Търновската конституция и работи при всички останали конституции до анулацията й през 1998 година, като не влиза и в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който е в действие от 2001 година

Най-общо тя позволява при първа регулация на дадена територия да се лишават безплатно до 6 метра от лицето на всеки парцел, урегулиран с проекта, с цел да се построи улица. Общината заплаща единствено някои усъвършенствания върху получения терен - постройки, уреди, трайни насаждения. Отчуждаването е безплатно, защото се приема, че притежателят е обезщетен от многократното нарастване на цената на парцела си - един път, тъй като към този момент теренът му е в регулация, а и тъй като до него ще има улица. Вижте още в. 5. Гъби за народа: Все повече проучвания демонстрират изгодите от психеделиците за здравето, само че лекари и психолози предизвестяват да внимаваме Според СЗО близо 300 милиона души по света страдат от меланхолия. Възможно ли е психеделиците, група субстанции, които са противозаконни в България и в огромна част от света, да оказват помощ с решението на международната рецесия на психологичното здраве? През последните години научни проучвания в едни от най-големите международни институции демонстрират, че психеделиците могат да са незаменими помощници при психотерапията и да разкрият корена на проблеми като меланхолия, тревога, PTSD и зависимости. Могат ли в действителност да бъдат решение за всичко и в случай че е по този начин, за какво да притежаваш " вълшебен гъби " е подсъдно?

Напоследък психеделичните ритрийти се трансформират в мода. Преди няколко месеца Amazon Prime пусна сериала " 9 съвършени непознати ", в който Никол Кидман е собственичка на ритрийт център и раздава психеделици на клиентите си, без да ги предизвести. Година преди този момент по Netflix излезе документалният филм Have a good trip, в който известни персони описват за прекарванията си с психеделици. Темата е застъпена даже във кино лентата на канадския доктор и откривател на зависимостите Габор Мате The Wisdom of Trauma. Мате неотдавна издаде и книга по тематиката, дружно с още двама психотерапевти. Но такава ли е действителността, каквато я виждаме по филмите? Прочетете.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР