1 февруари е Ден на признателност и почит към жертвите

...
1 февруари е Ден на признателност и почит към жертвите
Коментари Харесай

1 февруари - Ден на почит към жертвите на комунизма

1 февруари е Ден на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим. Той е разгласен с решение от 19 януари 2011 година Министерският съвет.

Дата не е определена инцидентно. В нощта на 1 против 2 февруари 1945 година е изпълнена смъртната присъда, издадена от Първи състав на „ Народния съд ” против регентите Принц Кирил Преславски Сакскобургготски, Богдан Филов – министър-председател и ген. Никола Михов., както и 17 министри.

В претекстовете за решението на държавното управление на Борисов се показва, че „ 1 февруари 1945 година е денят, в който посрещат гибелта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на т. н. Народен съд. Той става знаков за нашата история, тъй като слага началото на кървавите репресии против българския народ “.

Наредба-закон за основаването на Народен съд е издадено от държавното управление на Отечествения фронт на 6 октомври 1944 година Под наказателна отговорност са привлечени ръководителите на монархическия режим и управлявалите от 1 януари 1941 година до 9 септември 1944 година 60-те регионални състава и двата висши състава в София се произнасят по разнообразни обвинявания против общо 21 024 души. Арестуваните регенти княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, министри и висши военни, дружно с архиви от Министерски съвет, Министерство на външните работи и Министерство на вътрешните работи са откарани в Москва, където се организира тяхното разследване и са върнати при започване на януари 1945 година

Издадени са общо 10 897 присъди в 131 процеса. На гибел са наказани 2618 души, измежду които са регентите, множеството от министрите и народните представители от интервала след 1941 година Около 200 души от наказаните на гибел са избити още преди правосъдните процеси. Конфискувани са над 200 предприятия, както и огромен брой недвижими парцели и движимости. Изселени са 4325 фамилии на близки на наказани, като броят на членовете им възлиза на близо 12 000 души.

По-голяма част от присъдите на така наречен Народния съд са анулирани от Върховния съд на България в интервала 1993-1999 година Той се произнася по самостоятелни тъжби за обзор на присъдите по реда на надзора от страна на пострадали или техни наследници, без да преглежда издадените правосъдни актове всъщност, а ги анулира поради процедурни нарушавания, позволени още при издаването им.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР