1. Доставена от НАТО противокорабна ракета, изстреляна от украинските сили

...
1. Доставена от НАТО противокорабна ракета, изстреляна от украинските сили
Коментари Харесай

Три сценария, според които войната в Украйна може да ескалира и да въвлече НАТО

1. Доставена от НАТО противокорабна ракета, изстреляна от украинските сили в Одеса, удря и потапя съветски боен транспортен съд в морето в Черно море със загубата на близо 100 моряци и десетки морски пехотинци. Броят на жертвите от подобен мащаб при един удар би бил невиждан и Путин ще бъде под напън да отговори под някаква форма.

2. Руски стратегически ракетен удар е ориентиран към ескорт с военна техника, преминаващ от страна на НАТО, като Полша или Словакия, в Украйна. Ако жертвите се понесат от страната на границата на НАТО, това евентуално може да задейства член 5 от конституцията на НАТО, довеждайки целия алианс до отбрана на атакуваната страна.

3. На фона на яростни боеве в Донбас избухва детонация в индустриално оборудване, което води до обособяване на токсични химически газове. Въпреки че това към този момент се е случило, няма обявени смъртни случаи. Но в случай че това докара до всеобщи жертви, следени при потреблението на токсичен газ от Сирия в Гута и в случай че се откри, че е било съзнателно породено от съветски сили, тогава НАТО ще бъде задължено да отговори.

Напълно допустимо е нито един от тези сюжети да не се реализира. Но до момента в който западните народи демонстрираха рядка степен на единение в силата на реакцията си на съветската инвазия, има догатки, че те са просто реактивни и не обмислят какъв би трябвало да бъде финалът.

Би Би Си напомня, че министрите на НАТО се срещнаха в Брюксел предходната седмица, с цел да обсъдят до каква степен би трябвало да стигнат в даването на военно съоръжение на Украйна.

Предизвикателството за НАТО през цялата тази война беше по какъв начин да даде на своя съдружник Украйна задоволително военна поддръжка, с цел да се отбрани, без да бъде замесен в спора и да се окаже във война с Русия.

Украинското държавно управление беше изрично в апелите си за помощ.

Помощ се дава, само че Украйна желае повече. Тя желае танкове, бойни самолети, дронове и усъвършенствани системи за противоракетна защита, с цел да се опълчват на възходящото потребление на Русия на въздушни удари и ракети с огромен обхват, които непрекъснато изчерпват стратегическите ресурси на Украйна от гориво и други съществени неща.

Много хора се питат какво тъкмо стопира НАТО? Отговорът е елементарен – ескалация.

Рискът Русия да прибегне до потребление на тактически (т.е. с дребен обсег) нуклеарни оръжия или спорът да се популяризира оттатък границите на Украйна в по-широка европейска война е непрекъснато в главите на западните водачи и тук залогът е рисково огромен.

Това, което Западът даде до момента

- Над 30 страни предоставиха военна помощ на Украйна, в това число 1 милиард евро (800 милиона английски лири) от Европейски Съюз и 1,7 милиарда $ (1,3 милиарда английски лири) от САЩ;

- доставките до момента лимитирани до оръжия, муниции и отбранително съоръжение като противотанкови и зенитно-ракетни системи;

- те включват Javelins, които са противотанкови оръжия, държани през рамо, които изстрелват ракети с топлинно търсене;

- и Stingers, които са портативни зенитни оръжия, най-известно употребявани в Афганистан против руските самолети;

- Starstreak е портативна система за противовъздушна защита, създадена в Обединеното кралство;

- Членовете на НАТО се притесняват, че доставянето на по-тежка нападателна техника като танкове и бойни самолети може да докара до директен открит спор с Русия;

- Това не попречи на чехите да дадат танкове Т72.

Президентът Путин подсети на света още при започване на войната, че Русия е мощ с нуклеарни оръжия и че той придвижва своето стратегическо нуклеарно въздържане до по-висока степен на подготвеност.

Съединени американски щати не последваха образеца, защото не откриха придвижване на съветски нуклеарни бойни глави отвън техните бункери за несъмнено предпазване. Но въпреки всичко Путин към този момент предизвести. Той на процедура сподели: „ Русия има голям нуклеарен боеприпас, тъй че не си мислете, че можете да ни тласкате в близост “.

Руската военна теория разрешава ранното потребление на тактически нуклеарни бойни глави с дребен рандеман на бойното поле, знаейки, че Западът изпитва омерзение към нуклеарните оръжия, които не са били употребявани от 77 години.

Стратегическите експерти по обмисляне на НАТО се тревожат, че откакто нуклеарното табу бъде нарушено, даже в случай че вредите са лимитирани до локализирана цел на украинското полесражение, тогава рискът от ескалация до пагубен нуклеарен продан сред Русия и Запада неизбежно се покачва с една степен.

И въпреки всичко, с всяко безчовечие, явно осъществено от съветски бойци, решимостта на НАТО се втвърдява и задръжките му се стопяват. Чешката република към този момент изпрати танкове, фактически остарели Т72 от руската ера, само че те са първата страна от НАТО, която направи това. Словакия изпраща своите системи за противовъздушна защита S300. И двата хода изглеждаха необикновено рискови, когато стартира тази война.

Депутатът Тобиас Елууд, който ръководи комисията по защита на Народното събрание, е един от тези, които имат вяра, че Путин блъфира, когато повдига тематиката за нуклеарни оръжия и че НАТО би трябвало да прави повече.

„ Бяхме прекомерно внимателни във връзка с оръжейните системи, които искахме да предоставим. Нуждаем се от по-сериозно отношение. Даваме на украинците задоволително, с цел да оцелеят, само че не и да завоюват и това би трябвало да се промени “, споделя той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР