1. Данъчни промени 2024: В предложенията на финансовото министерство няма

...
1. Данъчни промени 2024: В предложенията на финансовото министерство няма
Коментари Харесай

Топ 5 от Капитал: Най-важното от данъчните промени за 2024 г.; Какво показват номинациите за местния вот

1. Данъчни промени 2024: В предложенията на финансовото министерство няма революционни редакции, само че се вкарва още администрация за компаниите Данъците не се усилват, както беше дадено, само че бюрокрацията за бизнеса пораства. Така в резюме може да се обобщят предложенията за промени в данъчните закони за следващата година, оповестени от Министерството на финансите за публично разискване. В плановете има куп промени, които засягат обособени браншове или пък характерни бизнеси. Има и текстове, които ще сблъскат партиите, подкрепящи държавното управление. Такава е концепцията от следващата година Данък добавена стойност за заведенията за хранене да се върне на естествената ставка от 20%. От ГЕРБ мигновено оповестиха, че не са съгласни. Движение за права и свободи, които сякаш не са част от парламентарното болшинство, само че пък то интензивно се съветва с водачите на некоалицията, също твърдо стоят зад по-ниската Данък добавена стойност ставка за заведенията.

Все още не е ясно дали и по какъв начин ще се трансформират осигурителните прагове. Правителството даде поръчка, че от януари минималната работна заплата ще скочи до 933 лева Това е нарастване от близо 20% и идва от новото обвързване със междинните заплати. То ще засегне най-малко 20% от наетите и ще затрудни доста работодатели, тъй като ще се вдигнат разноските им за осигуровки. За оптималните осигурителни прагове и пенсиите към този момент няма публични цифри. 2. Кампанията за локалния избор: Напрегнат избирателен старт в доста от градовете В навечерието на формалното разкриване на предизборната акция за локалните избори на 29 октомври Бойко Борисов насочи (за повторно в границите на няколко дни) оферта към сътрудниците си от обединението ПП-ДБ в изпълнителната власт, които той назовава " некоалиционни ", а те пък изковаха термина " сглобка " за взаимното им ръководство. Лидерът на ГЕРБ им предложи още занапред да кажат дали ще поддържат претендентите за кмет на партията му на втория тур и даже заплаши, че в случай че това не стане, след изборите ПП-ДБ " да си търсят поддръжка в Народното събрание от тези партии, чиито претенденти са подкрепили на локалния избор ".

Със сигурност Борисов е наясно, че няма по какъв начин преди първия тур на изборите от ПП-ДБ да му подсигуряват такава поддръжка. Първо, тъй като въпреки и дружно в централната власт, на този избор двете обединения ще са съществени съперници в множеството огромни градове. Освен това една такава поръчка сигурно би демотивирала гласоподавателите. А и подобен вид поддръжка нормално се договаря, откакто завърши първият тур, когато ще са ясни резултатите от изборите за общински съветници и поддръжката за даден претендент за кмет на балотажа се дефинира съгласно болшинствата, които ще се образуват в общинските препоръки. От тази позиция отводът на ПП-ДБ да дадат априори гаранции на Борисов за поддръжка на балотажите беше напълно логически. Извън тези предизборни маневри. 3. Историята на КЦМ: положителното изключение на шефове притежатели Тежки метали и тежки решения, само че печеливши. Това е късото изложение на пловдивския производител на цинк и олово КЦМ. Първият преломен миг в историята на основания преди 62 години като държавен цех е през 2000 година, когато мениджърите вземат решение да вземат участие в приватизацията. Сделката е обвързана с ангажимент за осъществяването на голяма капиталова стратегия, който никой различен претендент не желае да поеме. Рискът си коства.

Макар че през идващите 23 години предприятието ще би трябвало да се оправя и с други рецесии и да взима още нелеки решения, точно те го трансформират в модерния цех и софтуерен образец, от който се учат международни компании. Днес е доста по-зелен - голямо място в работата му заема преработката на вторични първични материали. А от години е в топ 50 на най-големите български компании - в последната ранглиста КЦМ е на 40-а позиция с приходите си от над 900 млн. лева Един от дребното положителни образци за сполучлива приватизация от работническо-мениджърско сдружение (РМД), през днешния ден КЦМ създава към 150 хиляди тона цинк и олово общо, както и по-малки количества други метали, които се съдържат в суровините. Заетите са над 1400 души, а общо в " Холдинг КЦМ 2000 ", който включва също минни и други сдружения на групата, работят повече от 3000 души. 4. " Бианор " изпълни кошницата си с IT компании. Холдингът набра 8 млн. лева от борсата и се впусна в три придобивки в границите на шест месеца Технологичните холдинги са екзотично животно за България. За множеството стартъпи разумната цел е да се продадат на някой интернационален състезател и това води до малцина вътрешни покупко-продажби. Затова и да се сътвори група от компании, които да споделят благосъстоятелност, само че в същото време да са обособени една от друга, е сложна задача. Именно с нея обаче се е заело общественото сдружение " Бианор холдинг ", което желае да консолидира междинните по величина компании за софтуерни услуги в страната. И въпреки компанията да съществува от над 20 години насам и да е на Българската фондова борса (БФБ) през по-голямата част от корпоративния си живот, едвам от тази година тя запълва със смисъл думата " холдинг " в името си.
Реклама
Доскоро, след екзита от миноритарното й присъединяване във Flipps Media през 2021 година, под шапката на холдинга стоеше единствено една компания - " Бианор сървисиз ", която създава програмен продукт в областта на телекомуникациите и защитата. От началото на годината обаче " Бианор " закупи три български компании - две напролет и една през есента. В средата на март бяха добити ITIDO и Databreathe, а в средата на септември - и GotoAdmins. 5. Книга | " Илън Мъск " на У. Айзъксън: Геният има доста лица Уолтър Айзъксън, прочут с биографиите си на иноватори като Леонардо да Винчи, Дженифър Даудна и Стив Джобс, споделя, че следенето на живота на Илън Мъск му е основало най-силни главоболия. Причината? " Борещите се идентичности ", изяснява биографът пред телевизионния канал CNBC. Според него брилянтният бизнесмен не би съумял без маниите и демоните, загнездили се у него от детството.

Мъск не просто е чудноват откривател и доста богат човек: посредством компании като Tesla той пренарежда индустрии; със SpaceХ строи ракети, извежда спътници в орбита, дърпа конци в геополитиката; посредством платформата X, някогашен Twitter, въздейства на публични настройки, значими за демокрацията. Миналото познава истории за гении, минали трайно към тъмната си страна. Влиянието, което шепа титани като него упражняват, е част от архитектурата на капитализма в Съединени американски щати. не дали посамозабравилият се нарцис заслужава индулгенция, а до каква степен това буре с барут е покрай съчка кибрит. А може би, както в приказките, светлата страна побеждава?
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР