1 406,7 млн. лева са определени за финансиране на Националната

...
1 406,7 млн. лева са определени за финансиране на Националната
Коментари Харесай

Почти 1,5 млрд. лв. ще струва Националната стратегия за детско здраве

1 406,7 млн. лв. са избрани за финансиране на Националната тактика за детско и юношеско здраве и педиатрична грижа 2030 за интервала 2023-2030 година Главната цел на Стратегията пък е понижаване на детската смъртност с близо 50%.

Дейностите до 2030 година ще се финансират в границите на разчетените средства за функционалност „ Здравеопазване “ по консолидираната фискална стратегия. Предвижда се те да се извършват в границите на утвърдените бюджетни средства за съответната година и в сходство с главните макроикономически допускания в средносрочната бюджетна прогноза за съответния интервал. За дейностите, касаещи държавните институции и лечебни и здравни заведения, финансирането ще бъде отпускано по бюджета на Министерството на здравеопазването за съответната година.

Освен със средства от държавния бюджет, осъществяването на Стратегията ще се финансира със средства по Механизма за възобновяване и резистентност за осъществяване на обособените промени и вложения, планувани в Плана за възобновяване и резистентност (     ПВУ) в бранш Здравеопазване. Чрез средства от ПВУ ще бъде закупено съоръжение за бъдещата Национална детска многопрофилна университетска болница и ще бъде доставена инсталация за педиатрични клиники в страната.

Със средства от ПВУ е планувано основаването на амбулатории за извънболнична здравна помощ и консултативни медико-социални звена за профилактично-промотивна активност в цялата страна и основаване на обединен Национален интердисциплинарен център за широко-обхватен пренатален и неонатален скрининг и скрининг на социално-значимите болести.

Въпреки че държавното управление извади от ПВУ плана за създаване на протонен център, той обаче попада в Стратегията със записано финансиране единствено от Плана, без значение от изказванията на министър Христо Хинков, че това ще стане със средства от Държавния бюджет.

Със средства от Европейските структурни фондове и други интернационалните финансови източници е планувано да бъдат финансирани две стратегии за създаване на инфраструктура за даване на профилирана здравно-социална грижа за деца с увреждания, като едната е с 14, а другата с 12 центъра.

По Програма за развиване на човешките запаси 2021-2027 година пък е планувано финансиране на краткосрочни образования за повишение на знанията и компетенциите на личния състав, предоставящ медицински грижи за деца, в това число здравната помощ в учебни заведения, детски градини и ясли. Също по този начин ще се поддържа провеждането на здравно-информационни акции за поощряване на достъпа до грижи за майки и деца и здравни услуги, промоция на здравето, превантивни действия и профилактика, с акцент върху отдалечените региони и уязвими групи, в това число и ромите. Ще бъдат финансирани и акции за поощряване на имунизациите, както и за предварителна защита и надзор на обществено значими болести и предварителна защита на риска.

Ще се финансират специализации на лекари и медицински експерти, краткосрочни образования за повишение на знанията и компетенциите на необятен кръг експерти и неспециалисти от системата за незабавна здравна помощ, психиатричната помощ, първична здравна помощ, здравната помощ в учебни заведения, детски градини и ясли, за личния състав, предоставящ медицински грижи за деца и дълготрайни здравни грижи за възрастни.

Очакваните резултати от реализацията на Стратегията са до 2030 година детската смъртност от 0 до 1 година да намалее от 5,6 до 3,3 ‰ или с 40%, понижаване на перинаталната смъртност от 8,8 до 4,4‰ или с 50%, понижаване на неонаталната смъртност от 3,1 до 2,5‰ или с 20%, понижаване на смъртността при деца до 15 година от 0,45 до 0,29 ‰ или с 35 % и понижаване на смъртността от 15 до 19 година от 0,39 до 0,23‰ или с 40%.

Националната тактика можете да намерите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР