1,4 милиарда деца от целия свят на възраст под 15

...
1,4 милиарда деца от целия свят на възраст под 15
Коментари Харесай

Само 1 на 10 деца получава детски надбавки

1,4 милиарда деца от целия свят на възраст под 15 години нямат никаква форма на обществена отбрана, което ги прави уязвими за заболявания, неприятно хранене и беднотия.
 
Това демонстрират нови данни, оповестени от Международната организация на труда (МОТ), организацията “Спасете децата ” и УНИЦЕФ.
 
В страните с ниски приходи по-малко от едно на всеки 10 деца има достъп до детски надбавки, което демонстрира забележителна разлика спрямо обсега, на който се радват децата в страните с високи приходи.
 
Детските надбавки са значима форма на обществена протекция, предопределена да предизвиква дълготрайното богатство на децата. Предоставяни под формата на парични средства или данъчни облекчения, детските надбавки са от значително значение за понижаване на бедността, както и за достъпа до опазване на здравето, хранене, качествено обучение, вода и канализация. Освен това тези компенсации подкрепят социално-икономическото развиване, изключително по време на рецесия.
 
Много деца са лишени от главните запаси и услуги, от които се нуждаят, с цел да се измъкнат от бедността, и заради това са изложени на дълготрайното влияние на глада, недохранването и неосъществения капацитет. Трите организации приканват държавните управления да подсигуряват, че всички деца са предпазени от механизми за обществена протекция, в това число посредством универсални детски надбавки.
 
Данните демонстрират, че за интервал от 14 години се следи непретенциозен растеж на достъпа до детски надбавки в международен мащаб – от 20% през 2009 година до 28,1% през 2023 година Напредъкът обаче е бил несиметричен. В страните с ниски приходи процентът на обхванатите лица продължава да бъде невисок – към 9%. В същото време 84,6 % от децата в страните с високи приходи са обхванати.
 
Процентът на обгръщане на децата в страните, които са мощно уязвими от въздействието на изменението на климата, е с една трета по-нисък от този в страните, които не са класифицирани като високорискови. Осигуряването на обществена протекция на децата е от основно значение за предпазването им от най-тежкото влияние на климатичната рецесия.
 istock istock
“В международен мащаб има 333 милиона деца, живеещи в последна беднотия, които се борят да оцелеят с по-малко от 2,15 щатски $ дневно, и близо един милиард деца, живеещи в многоизмерна беднотия. При сегашните темпове на прогрес постигането на задачите за беднотия на Целите за стабилно развиване е недостижимо. Това е недопустимо. Прекратяването на детската беднотия обаче е политически избор. Разширяването на обсега на обществената протекция на децата в битката с бедността е от решаващо значение, в това число последователното осъществяване на универсални детски надбавки ”, съобщи Наталия Уиндър Роси, шеф “Социална политика и обществена протекция ” в УНИЦЕФ.
 
“Това е рецесия за съвсем един милиард деца, които не са обхванати от компенсации, и за страните, в които живеят ”, споделя Шахра Разави, шеф на отдела за обществена протекция в МОТ. “Има незабавна потребност от ефикасна политика, която да ни помогне да преодолеем разликите в закрилата. Регионалните неравенства във връзка с обсега и напредъка будят сериозна угриженост – подобрението в обсега на детските компенсации е нищожно в множеството райони и прекалено много деца към момента са изоставени. ”

Определиха размера на детските надбавки за следващата година

Трите организации приканват да се подхващат решителни стъпки за реализиране на универсална обществена протекция за всички деца посредством:
 
– Изграждане на системи за обществена протекция, които се основават на правата, регистрират пола и реагират на шокове, с цел да се преодолеят неравенствата и да се реализиран по-добри резултати за девойките и дамите, децата с увреждания, децата мигранти и децата, работещи като деца, наред с други.
 
– Преодоляване на пропуските в закрилата изисква запълване на “недостига на финансиране ”. Това значи да се влага в детски надбавки за всички деца, което предлага потвърден и доходоносен метод за битка с детската беднотия и за обезпечаване на благополучие на децата.
 
 istock istock
– Осигуряване на изчерпателен набор от детски надбавки посредством националните системи за обществена протекция, които също по този начин свързват фамилиите с значими здравни и обществени услуги, като да вземем за пример безвъзмездни или налични висококачествени грижи за деца.
 
– Осигуряване на стабилно финансиране на системите за обществена протекция посредством активизиране на вътрешни запаси и увеличение на обществените вложения в децата.
 
– Укрепване на обществената протекция на родителите и лицата, полагащи грижи за деца, посредством гарантиране на достъп до почтена работа и съответни компенсации, в това число за безработица, болест, майчинство, неработоспособност и пенсии.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР