– При старта на кампанията във Варна анонсирахте своята инициатива

...
– При старта на кампанията във Варна анонсирахте своята инициатива
Коментари Харесай

Даниел Митов: Задачата ни ще е бързото намаляване на цените на тока и горивата

– При старта на акцията във Варна анонсирахте своята самодейност да бъде основан държавен фонд за подкрепяне на млади фамилии за закупуване на първи дом. Как се роди концепцията за нея, има ли съответни параметри и какъв резултат очаквате, господин Митов?

– От години приказваме за демографска рецесия и за това, че би трябвало да създадем условия младите българи да остават в България. Предприеха се и съответни стъпки, свързани с данъчни облекчения и преференции за младежите. Но моето персонално чувство постоянно е било, че нещо липсва. Някаква безапелационна стъпка, която да показва публичната и институционална воля, да се помогне доста по-солидно на хората, тръгващи по личен път в живота и поемащи отговорност за основаване на семейство и развъждане на деца. Като човек с консервативни политически възгледи съм наясно, че няма нищо по-стабилно и значимо за общността от здравото семейство.
Смятам, че основаването на фонд за подкрепяне на млади фамилии при закупуването на първото им жилище, ще е потребна стъпка по две аргументи. Първо, подсигурява че доста младежи вместо да търсят работа и приходи отвън България, с цел да спестят средства за личен дом, ще могат да разчитат на бюджетна поддръжка, като най-малко покриваща разноските за самоучастие при оформянето на ипотечния заем. Естествено, детайлите са доста и би трябвало да се разпишат в детайли след началото на законодателната самодейност. Колкото по-голяма финансова поддръжка успеем да осигурим, толкоз по-добре. Второ, сходна мярка ще даде убеденост на младите фамилии, че поемайки отговорност пред себе си и обществото не са изоставени при започване на този толкоз значим път. Такъв вид политики са прилагани и в други европейски страни и дадоха много добър резултат.

– Страната отива на избори в изискванията на голяма инфлация и газова рецесия. Какви решения на тези проблеми, касаещи всеки един българин, предлага ГЕРБ-СДС?

– Държавата влезе в изборна серпантина в последните две години, която докара на власт политически субекти с меко казано много подозрителен управнически потенциал. При някои от тях си беше напряко нулев. За гарнитура получихме голяма доза надменност, искрено лъготене, тарикатлъци при основаването на обществени облици и присъщата за глезените деца деспотичност. Оказахме се в ръцете на леви по своята същина хора, за които не бяха значими проблемите на обществото, а болшевишката пристрастеност към противозаконни арести, гонене и тормоз на политическите съперници, оповестяването на война на бизнеса и работещите жители. Всичко това оправдавано през понятийния уред на някаква тяхна си революционна целенасоченост. Правилата и процедурите на демокрацията, както и легитимността на политическите съперници останаха неразбираеми за някогашните ръководещи. Оттам и тяхната недоговороспособност, която докара до спора им на процедура с всички, в това число и с техните съдружни сътрудници. Да не приказваме, че в дейностите на огромна част от тези хора прозираха явни користни планове – далаверата с газовите медиатори, голословно високите цени на горивата, абсурдът с меморандума “Джемкорп ”, назначенията по правилото на роднинска или бизнес съгласуваност. Тези, които се самообявиха за умни и красиви, в действителност се оказаха безумни и кресливи, а в последна сметка и безполезни.

Неглижираха рецесиите и ги задълбочиха. Приеха бюджети, генериращи инфлационен напън, изпуснаха цените на електрическата енергия, като последните станаха непоносими за бизнеса. Огромна част от българските бизнесмени са на ръба на оцеляването. Цените на горивата бяха безпричинно повишени, а кашата с газовите доставки ще остане като емблематичен образец за подкупен метод с трайни отрицателни последствия. Задачата на едно бъдещо държавно управление на ГЕРБ-СДС ще бъде бързото понижаване цените на електрическата енергия. Механизмите за това съществуват и не са загадка за никого. Същото важи и за цените на горивата. Прозрачните търгове за обезпечаване на дълготрайни газови доставки са още една от допустимо най-спешните ограничения, които би трябвало да се подхващат. Всяка една сфера в обществения ни живот е затънала в тежки проблеми и се нуждае от детайлно внимание.

– Ключови за Варна планове бяха блокирани при предходното държавно управление. За реализацията някои от тях се наложи общината да разгласи подготвеност да поеме дълготраен дълг, само че други – Автомагистрала „ Хемус “, Автомагистрала „ Черно море “, са държавна отговорност. Ще има ли запас да бъдат продължени, поради забавянето и на европроектите от новия програмен интервал?

– Бившите ръководещи краткотрайно съумяха да внушат две неистини на част от обществото. Първо, че “асфалт не се яде ”, т.е. развиването на инфраструктурата не е чак толкоз значимо. Второ, че при строителството на Автомагистрала “Хемус ” са се случвали някакви чудовищни злоупотреби. И двете тези катастрофираха, за жалост обаче за сметка на обществения интерес. Всички сме наясно, че Автомагистрала “Хемус ” е не просто път, а вратата на Варна и цяла северна България към повече вложения и благоприятни условия за икономическо развиване. Същото важи и за Автомагистрала “Черно море ”, която е част и от по-голямата картина на районната съгласуваност и сигурност. Кметовете на Варна и Бургас поддържат плана изрично, остава държавното управление да си свърши работата. За страдание, ляво-центристката коалиция, която ни управляваше до преди няколко месеца спря инфраструктурното развиване от лошотия и проклетия, а не тъй като е имало някаква потребност от това.

На всичкото от горната страна се оказаха и неспособни да обезпечат средствата, които се поставят на България по линия на европейските фондове. Провалиха се с Плана за възобновяване и резистентност, нито стотинка не съумяха да договорят по останалите стратегии, до момента в който другите страни членки на Европейски Съюз към този момент усвояват полагащите им се средства в интерес на своите общества. Имам съществени съмнения, че европейската финансова поддръжка беше съзнателно пренебрегната и замразена от държавното управление на Кирил Петков. Сякаш някогашният министър председател и финансовият му министър пресметнаха, че няма да могат да насочват европейските фондове към комфортни за тях бизнеси и начинания. Затова избраха да теглят заеми при доста неизгодни за България условия, единствено и единствено да задушат бизнес средата, която не им е подчинена. Това естествено се отрази извънредно отрицателно върху макроикономическите индикатори на страната, усили държавния дълг и бюджетния недостиг.

– Наскоро кметът на Девня Свилен Шитов съобщи, че ще е заставен да затвори пътя към пристанище Варна-Запад, който е в окаяно положение, защото обещани от кабинета Петков 3,3 млн. лева за реконструкцията му по този начин и не са стигнали до общината. Имате ли данни и за други сериозно забавени общински планове във Варненско?

– Кабинетът Петков разгласи война и на локалната власт, една огромна част ръководена от кметове на ГЕРБ. Отново нелегитимно и лишено от всякакво държавническо мислене държание. Варненските общини бяха лишени от финансиране, парите изчезнаха в мъглата на фантазиите на някогашния финансов министър, генерирайки инфлация. Изграждането на индустриалната зона на Варна, към която имаше голям капиталов интерес, загуби атрактивност и краткотрайно замръзна точно поради спряното финансиране и прекратеното строителство на Автомагистрала “Хемус ”. Списъкът е дълъг и визира общините в цяла България.

– В предизборната акция всеки предлага разновидности за предстоящ бюджет. Как, съгласно Вас, би трябвало да е конструиран той, с цел да не се счупи страната, а хората да съумеят да изкарат тежката идна зима?

– ГЕРБ-СДС в акцията осъвременихме и адаптирахме управническата си стратегия към новосъздадените условия. Всеки сегмент от програмата съдържа съответни числа и ограничения, които са съобразени с бюджетните благоприятни условия и параметри. Добре е, че кабинетът на Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България отиде в историята толкоз бързо, преди да е съумял да ни докара до още по-голяма злополука в размерите, познати от 1997 година Има късмет при държавно управление на ГЕРБ-СДС, въпреки и със съществени старания, да преминем през зимния интервал без тежки разтърсвания. Най-важното е да запазим ниска данъчната тежест, да възстановим европейските финансови механизми за България и да влагаме умно ресурсите си в планове носещи добавена стойност.

– Ще успее ли на фона на растящия недостиг България да влезе в еврозоната по график и за какво това решение би донесло непоклатимост, а не ценови потрес, както настояват съперниците му?

– Ако осъществим гореописаните условия, стабилизираме макроикономическите индикатори и спрем да задлъжняваме, имаме късмет да влезем в еврозоната в точния момент, както е планувано. Колкото до самото въвеждане на еврото и ценовите параметри – първо, българският лев към този момент е “вързан ” към еврото в границите на валутния ръб, и второ, имаме задоволително насъбран опит от въвеждане на европейската валута в други страни, с цел да можем, черпейки от този опит, да калибрираме процеса по този начин, че да няма заплаха от ценови потрес.

– Като някогашен външен министър по какъв начин оценявате позицията на България по две тематики, които разделят обществото – връзките ни със Северна Македония и войната в Украйна?

– Отношенията с Република Северна Македония не престават да бъдат комплицирани и деликатни. Предложението на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз беше положително за България и подсигурява всички параметри, за които България настояваше в границите на бъдещите договаряния. Сега би трябвало да следим за прецизното осъществяване на тези условия и да влагаме повече в подобряването на двустранните връзки.

Колкото до войната в Украйна – президентът Путин стартира кървава случка, която ще коства скъпо на Руската федерация. Никой няма да признае резултатите от бутафорните референдуми, глобите и интернационалната изолираност на Русия ще се задълбочават, съветската стопанска система ще изостава от ден на ден, украинската страна ще става все по-мотивирана и добре въоръжена. За страдание, няма аспект войната да завърши скоро. Това се отразява на стопанската система по целия свят, в това число и на българската. Всички ще би трябвало да преориентираме комерсиалните си взаимоотношения и веригите за доставка. ГЕРБ-СДС стои на ясна и доста добре разпознаваема позиция, бранейки правилата, върху които са стъпили интернационалните правила и правото на всяка страна да избира геополитическата си орис и съюзите, в които да членува. Следващият Нюрнбергски развой ще се концентрира върху безумците, които взеха решението да стартират непровокирана война, в която починаха към този момент по безчовечен метод прекомерно доста почтени хора. Ядреният шантаж също няма да остане без последици.

– Всички социологически проучвания досега дават първо място на ГЕРБ-СДС, само че обрисуват и нуждата от съдружен кабинет. Оптимист ли сте, че подобен е вероятен на фона на серията от разграничителни линии, които слагат множеството партии в предизборната акция?
– Българските жители имаха опция в продължение на близо две години да създадат съпоставяне сред ръководствата на ГЕРБ и потенциала на нашите съперници. Също по този начин хората съумяха да прозрат и през плътната завеса на клеветите и пропагандата, която се лееше против нас преди месеци. Видяха фалша, разпознаха лъжите. Преднината ни в социологическите изследвания е изцяло разумна и се надявам да стане електорален факт на 2-ри октомври. За задачата ще прикани жителите да ни поддържат с номер 24 в неделя.

Колкото до евентуалните обединения – ще си призная, че сега въобще не мисля за тях. Интересуват ме единствено българските жители и техните проблеми. А когато народът се произнесе на изборите, тогава ние както постоянно ще подходим отговорно, съгласно процедурите и разпоредбите на демокрацията и се надяваме, че и другите партии ще имат сходно отношение към държавността. Тогава напъните да се сформира държавно управление би трябвало да дадат резултат.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР