– Преди време Си Цзинпин беше наречен най-влиятелният и популярен

...
– Преди време Си Цзинпин беше наречен най-влиятелният и популярен
Коментари Харесай

Юрий Тавровский: Нужен водач в нужно време

– Преди време Си Цзинпин беше наименуван най-влиятелният и известен водач на Китай от времето на „ архитекта на промените “ Дън Сяопин. Сега той се назовава най-влиятелният след ръководителя Мао. Колко точни са тези оценки?

– Мисля, че и тримата са равни. И тримата заслужават да бъдат считани не просто за водачи, а за водачи на Китайската комунистическа партия и актуален Китай. Лидерът е политик, който създава дълготрайна тактика и управлява нейното осъществяване.

Мао Цзедун сплоти Китай, който до 1949 година се разпадаше на части, които бяха следени от японците, разнообразни военни групи, които бяха във война с Гоминдана и комунистите. Мао сплотява Китай за първи път от 1911 година, когато империята Цин е свалена. Тогава той слага Китай на релсите на социализма, по който страната се движи от този момент. С известни отклонения, прекъсвания, само че се движи! Отначало Мао Цзедун следва маршрута, избран от Съветския съюз. Маршрутът се оказва доста сполучлив, стопанската система стартира да се издига и по-късно от края на 50-те години той взема решение да стартира свои лични опити, които са известни като " огромният скок " и " културната гражданска война ". Опитите се оказват несполучливи. Въпреки това Мао Цзедун е водач. Той е обединител на Китай и учредител на придвижването на страната по социалистическия път. Както споделят самите китайци: „ 70% прав, 30% бъркащ “.

Дън Сяопин сигурно е грандиозна фигура, различен водач. Практически върху „ чист лист хартия “ на страна, доведена до съсипия, той трябваше да „ напише красиви писмени знаци “ за възобновяване и развиване. По времето на гибелта на Мао през 1976 година и преврата, осъществен от някои партийни водачи, военни водачи и чиновници по сигурността, Китай беше в плачевно положение. След като взеха властта в свои ръце и се отърваха от вдовицата на Мао и нейните съучастници, те не знаеха какво да вършат по-нататък. Тогава те обърнаха очи към остарелия приятел Дън Сяопин, който няколко пъти беше подложен на всевъзможни преследвания, само че се смяташе за последовател на модернизацията. По-точно четири модернизации (в промишлеността, селското стопанство, защитата, науката и културата). В края на 1978 година му е предоставена висшата власт в партията и страната.

По това време, въз основа на неговите мисли, житейски опит и мемоари за НЕП в Русия (Дън Сяопин прекарва 1926 година в Москва, учи в Комунистическия университет на трудещите се от Изтока, слуша речите на Николай Бухарин, вижда НЕП по време на разцвета му), той взема решение да осъществя симбиоза в китайската социалистическа планова стопанска система и пазарна стопанска система под контрола на комунистическата партия. Дън също употребява работата на други ветерани. Сред тях са Чен Юн, финансов експерт, както и Си Чжунсюн (бащата на Си Цзинпин), който беше освободен от лагер. В резултат на това той създаде модел на „ промяна и неприкритост “.

Дън Сяопин разбираше, че триумфът на Мао през първите 10 години на придвижване по социалистическия път стана вероятен в не дребна степен с помощта на необятната помощ на Съветския съюз. И той нямаше подобен източник на помощ. Беше ясно, че Съюз на съветските социалистически републики няма да помогне на Китай, с който от няколко години беше в положение на „ студена война “ и за малко да не завоюват през 1969 година за остров Дамански. Тогава Дън Сяопин се обърна към Запада – това разбираше под „ неприкритост “. Няколко седмици откакто публично пристигна на власт в края на 1978 година, той отиде в Съединените щати, срещна се с президента Картър и даже с управлението на Централно разузнавателно управление на САЩ. Владетелят на Поднебесната империя предложи основаването на " световен антихегемонистичен фронт " (под " хегемонистите " се има поради Съветския съюз). След като Пекин мина на страната на Запада в борбата си със Съюз на съветските социалистически републики, те започнаха да му дават необятна икономическа, научна, финансова помощ с вярата, че Китай ще „ промени цвета си “, ще престане да бъде червен. Американските мъдреци го нарекоха " градивен ангажимент ".

Със своята тактика за „ реформиране и отваряне “ и разчитайки на западната помощ като ускорител, Дън Сяопин реализира същински прогрес. През 90-те години започнаха да приказват за " китайското знамение ". Китай се трансформира във втората по величина стопанска система в света.

Но всяка система изчерпва своя запас и стана явно, че при започване на XXI век Китай е изправен пред нови проблеми. Както вътрешни (дисбаланс в развиването сред районите и секторите, разлика в приходите сред града и селото, корупция, екологична криза), по този начин и външни. Успехът на Китай стартира да тревожи Запада: има стопански достижения с акцент върху частния бранш, само че комунистическата партия към момента води и се придържа към много твърди марксистко-ленински идеологически правила, не унищожава социалистическата основа (петгодишни проекти, държавна благосъстоятелност върху банки, превоз, енергийни мрежи и др.).

През 2009 година президентът на Съединени американски щати Барак Обама пристигна в Пекин и предложи китайците да ръководят света дружно по формулата Г-2 - тандем, в който Китай ще бъде по-малкият брат, а Америка - по-големият. Китайците към този момент отхвърлиха тази скица. В отговор стартира „ сдържането на Китай “. Военната тактика „ Завъртане към Азия “ планува концентриране на силите към Поднебесната. Създаването на Тихоокеанското комерсиално партньорство стартира без главната комерсиална мощ на света, т.е. търговски блок, ясно ориентиран против Китай. За китайските ръководещи кръгове стана ясно, че следва борба.

По това време Си Цзинпин, след дългогодишно управление на крайбрежните провинции Фудзиен и Джъдзян, към този момент беше в Пекин. От 2007 година той е заместник-генерален секретар, т.е., жестоко казано, " престолонаследник ". На 18-ия партиен конгрес през ноември 2012 година той е определен за общоприет секретар, скоро става ръководител на Китайската национална република и началник на Военния съвет на Централен комитет на КПК (главнокомандващ). Времето, което прекара като втори човек, Си Цзинпин употребява за подготовка на необятна стратегия за „ рационализация на модернизацията “. Реформите на Дън Сяопин трябваше да бъдат финализирани или даже модифицирани. Няколко дни след приключването на конвенцията той разгласи дълготраен проект, наименуван " китайската фантазия ". Звучи по този начин: " китайците мечтаят за огромното подмладяване на китайската нация ". Акцентът беше подложен върху нацията, националните идеали. Мога да изтъквам началните думи на известната тирада в Националния музей: „ Аз съм твърдо уверен, че до 100-годишнината от основаването на ККП (2021 г.) задачата за преход към умерено проспериращо общество неизбежно ще бъде изпълнена. До 100-годишнината от основаването на КНР (2049 г.) задачата за основаване на богата, мощна, демократична, цивилизована, хармонична и съвременна социалистическа страна безспорно ще бъде изпълнена.

Така Си Цзинпин - сходно на Мао Цзедун и Дън Сяопин преди него - показа своята дълготрайна стратегия и стартира да я извършва. 37-годишният интервал до 2049 година незабавно получи “междинни спирки ”. До 2021 година, на 100-годишнината от основаването на Комунистическата партия, " основният болшевик на Земята " даде обещание да построи общество със междинен разцвет " сяокан ", което е упоменато от Конфуций. Обещанието беше спазено. 2021 година стана времето за осъществяване на поставените цели. А точно удвояване на Брутният вътрешен продукт на Китай, удвояване на прихода на глава от популацията и премахване на бедността. Струва си да напомним, че по времето, когато Си Цзинпин пристигна на власт, в Китай имаше 99 милиона души, които живееха под прага на бедността.

За партията и за нацията стана ясно, че Си Цзинпин е същинският водач, „ кормчията, без който не може в намерено море “. Още през 2017 година, на 19-ия партиен конгрес, освен беше публично утвърдена програмата „ Китайска фантазия “, която до тогава не беше партийна стратегия (а в този момент даже беше записана в Устава на КПК). Правилото, въведено от Дън Сяопин, че ръководителят на ръководещата партия може да бъде на власт единствено два мандата от по пет години, беше анулирано. Участниците в конгреса изхождаха от обстоятелството, че програмата е дълготрайна и е належащо водачът да управлява нейното осъществяване освен през идващите пет години, само че и по-късно. След това - това е до 2035 година Още тогава този „ крайъгълен камък “ беше подложен по пътя към цялостното реализиране на „ китайската фантазия “. Наскоро, през октомври 2022 година, се организира 20-ият конгрес на Комунистическата партия. Той удостовери курса на „ китайската фантазия “ и престижа на Си Цзинпин за идващите години. Така неофициалният статут на водач беше обезпечен.

Ето за какво смятам Мао Цзедун, Дън Сяопин и Си Цзинпин за тримата водачи на актуален Китай.

Да, всеки от тях символизира велики стадии в историята на Китай. Със сигурност биографията на Си Цзинпин е отражение на актуалната китайска история. Как историческите стихии, пред които е изправена Поднебесната, са повлияли на развиването на личността на президента Си?

Има някакъв тайнствен ореол към Си Цзинпин. Роден е в Пекин в императорския замък. Китайските комунисти, които завоюваха гражданската война, по образеца на съветските болшевики, които се заселиха в Кремъл, окупираха югозападния ъгъл на императорския дворцов комплекс, прочут като “Жонгнанхай ”. Има вили на Мао Цзедун, Джоу Енлай, Джу Де, заседателни зали, пространства за чиновници, за защита, медицински заведения... След доста сложния път, през който Си Цзинпин трябваше да премине, той се върна там през 2007 година Получи се затворен кръг.

И по този начин, той е роден на 15 юни 1953 година Баща му е Си Чжунсюн, началник на отдела за агитация на Централен комитет на КПК, а майка му е учител във Висшата партийна школа. Естествено, момчето е отгледано в специфична детска стая, след което отива в особено училище-интернат, където децата на висшите водачи остават цяла седмица (за да не се намесват в ръководството на държавата). Това продължава до 1962 година, когато съперниците на Си Чжунсюн, намирайки неточност в една книга, чието издание той позволява като началник на отдела за агитация, го упрекват в контрареволюционна активност, стартира следствие. Продължава 16 години – през това време е превозен по лагери, затвори и така нататък И фамилията, несъмнено, е изгонено от Пекин.

Отначало момчето Цзинпин живее с майка си в сервизния апартамент на партийната школа, след което беше преследван като „ черен брат “ - подобен термин е фиктивен за децата на „ контрареволюционери “. Той е подложен в колония за малолетни нарушители, той се скита из града гладен, бяга при баба си в провинция Шанси.

И тогава той е заточен, дружно с други млади жители, в селото за „ превъзпитание от бедните селяни “. Той остана в бедното село Ляндзяхе седем години. През цялото това време той е член на „ контрареволюционното “ семейство, не му е разрешено да се движи, макар че е надарен млад мъж. Не го одобряват в партията, не му разрешават да влезе в университета, макар че минава всички състезания като един от най-хубавите.

Това продължава, до момента в който обвиняването на татко му е заменено с по-малко ужасна. Тогава Си Цзинпин се причисли към партията, даже става секретар на партийната организация в селото. Скоро, съгласно квотата за младежи в заточение, той е записан в Пекинския софтуерен университет “Цинхуа. ”

Такива „ враждебни вихрушки “ се вихрят над младежа. Няколко пъти е на ръба на гладната гибел. Можеха просто да го унищожат - тъй като брачната половинка на министъра на държавната сигурност персонално се занимава със фамилиите на " контрареволюционерите ", като споделят че цялото това " черно безсрамие " би трябвало да бъде разстреляно 100 пъти, " което значи и съпруги, и деца ”. Но мистичният ореол, който се развива към Си Цзинпин, го избавя, разрешава му освен да оцелее, само че и да се върне в Пекин, да отиде в университет и да го приключи. По времето, когато Мао умира (1976 г.), татко му се завръща от заточение, той е приближен до остарелия приятел Дън Сяопин.

А Си Цзинпин е изработен негов адютант от Ген Биао, началник на Военния съвет на Централния комитет на КПК. Скоро - явно по съвет на татко си и приятелите на татко си от старите революционери - той се качва на партийния " ескалатор ", става секретар на окръжния комитет. Окръгът е доста безпаричен, Си Цзинпин стартира да го развива, по-късно идва провинцията, друга провинция. Той се движи напред и нагоре по " ескалатора " до 2007 година, когато става заместител общоприет секретар на Комунистическата партия.

Оставаше една стъпка до върха на властта?

– Една, само че най-трудната. Всичко е доста мъчно. Зад Си Цзинпин има група приятели, които го движат. Но има съперници, подкрепени от други приятели. Има го да вземем за пример Бо Силай, като самия Си Цзинпин, който беше един от по този начин наречените принцове, деца на старите революционери. Баща му Бо Ибо беше доста авторитетна персона. Друг доста авторитетен човек по времето на Дън Сяопин е Чен Юн, който изобретява всевъзможни финансови схеми и основава банковата система на Китай. Той също по този начин изобретил концепцията за " птица в златна клетка ". Птиците - пазарна стопанска система, бизнесмените - да летят и да пеят песни, само че в златна клетка (комунистическа партия). Това стана основата на тактиката за „ промяна и отваряне “, приписвана само на Дън Сяопин. Синът на Чен Юн, Чен Юан, беше началник на Китайската индустриална банка, една от най-големите, контролираща цялата китайска стопанска система. Той към момента е деен, управлява Руско-китайското сдружение за другарство.

Всички " принцове " по един или различен метод са взели участие в издигането на власт. В навечерието на 18-ия конгрес, на който Си Цзинпин в последна сметка беше определен за общоприет секретар, в Пекин имаше доста напрегната обстановка. Група военни и ръководители на Държавна сигурност не желаеха да го позволен до властта. Камиони с бойци бяха видяни да се движат по пътищата към Пекин. Конгресът, който нормално се организира през октомври, се състоя едвам в края на ноември. Си Цзинпин изчезна от общественото пространство за няколко седмици. Тогава те споделиха, че той, плувайки в басейна, получава контузия на гърба.

Не всичко вървеше доста безпрепятствено, тъй като още тогава беше ясно, че Си Цзинпин излиза с нова стратегия, която ще засегне мощно ползите на откритата партия на власт, в която вземат участие предприемачи, партийни чиновници и чиновници на сигурността. Но, както биха споделили китайците, Си Цзинпин по волята на небето стана държател на Поднебесната империя и поведе страната по пътя на „ китайската фантазия “.

20-ият конгрес на Комунистическата партия на Китай, който се организира не толкоз от дълго време, дефинитивно укрепи позицията на Си Цзинпин. Какви са главните провокации пред него в този момент във вътрешните и външните работи?

- На 20-ия конгрес позицията на Си Цзинпин като първи човек към този момент въобще не се слага под въпрос. Успехите му през последните 10 години бяха толкоз огромни, а кадровата политика се оказа толкоз ефикасна, че същинска съпротива престана да съществува. На конгреса той издигна както в Централния комитет, по този начин и в Политбюро хора, които бяха 100% отдадени на него и на програмата „ Китайска фантазия “. Историите за някакви " комсомолски опозиционери " се оказаха небивалица за развлечение на неосведомената аудитория.

Но подготовката за конвенцията не беше лишена от провокации, най-много пандемията от КОВИД-19. Тя удари доста мощно Китай, стопанската система се забави. Чрез доста строги способи за надзор беше допустимо да се ограничи смъртността, само че по-късно на хората толкоз им писна от рестриктивните мерки, че започнаха прояви навън неодобрение - стачки във заводи, демонстрации в Шанхай и други градове. Друга компликация е Студената война, която Съединени американски щати и Западът водят против Китай от 2018 година Тогава президентът Тръмп вкара първите мита, по-късно добави нови, тогава стартира акцията към Синдзян, китайските високотехнологични компании започнаха да бъдат изтласквани от международните пазари, опит за „ цветна гражданска война “ в Хонконг, помпането на Тайван с оръжие се ускори, тласкайки Тайпе да разгласи суверенитет (и това неизбежно ще провокира война, жестоко казано, повтаряне на украинския сценарий).

При такива условия се организира 20-ият конгрес, само че като по знамение всичко се развива сносно. Започна икономическо възобновяване след отпадането на коронавирус рестриктивните мерки. Китай съумя да реализира доста обилни външнополитически триумфи - значително с помощта на съдействието с Русия.

На самия конгрес Си Цзинпин, като мъдрец и практик, направи няколко нови оферти. На първо място, той прогласява задачата на " вътрешната гражданска война " на партията. Това допуска преразглеждане на политиката на Дън Сяопин. За разлика от Хрушчов, на 20-ия конгрес на Комунистическа партия на Съветския съюз Си Цзинпин не изля мръсотия на своя предходник. Той де факто стартира да води икономическа, обществена, културна политика, друга от тази на Дън Сяопин. В същото време никой не подлага на критика Дън Сяопин. Мястото му в историята на партията е несъмнено, в партийния правилник името му е на почетно място.

Ако Дън построи цялата стопанска система върху обслужването на западните пазари, тогава Си Цзинпин сподели: не, ние ще имаме „ ново обикновено “ и главното нещо за нас ще бъде развиването на личния ни пазар и благосъстоянието на личното ни население.

Ако Дън Сяопин сподели „ стани богат! “, вярвайки, че корупцията е неизбежна последица от комбинацията сред капитализъм и социализъм, тогава Си Цзинпин стартира систематична битка. Отделните изтезания на игрища стопираха, само че партийната загадка работа беше укрепена под името “Комисия по партийна ” дисциплинираност, която в продължение на 10 години държа специфични „ къщи за диалози “, където седяха партийни следователи, 1 милион 400 хиляди чиновници. Случаите на тези, които бяха приети за нарушители, бяха трансферирани в формалната правоохранителна система. Това доста усъвършенства както икономическия, по този начин и обществения живот.

Ако Дън Сяопин сподели, че Китай би трябвало „ да стои в сянка, да натрупа сили, чакайки подобаващия миг “, тогава Си Цзинпин стартира да излиза от сянката на Запада през цялото време. Той предложи самодейността „ Един пояс, веднъж “ и предизвикателно стартира да усъвършенства връзките с Москва. В края на краищата Дън се отнасяше много хладно към страната ни, а Си Цзинпин демонстративно направи първото си задгранично посещаване в Москва. И отогава връзките на " стратегическо партньорство " се развиваха от самото начало и доближиха доста високо равнище.

Освен това Си Цзинпин изложи няколко теории от световен мащаб. Например основаването на „ общественост на общата орис на човечеството “. За първи път Китай сложи критерии за световно измерение. Ако по-рано той следваше американския либерално-демократичен международен ред, в този момент той самият претендира да бъде международен водач. Оттук и самодейностите му в Европа и Близкия изток, провеждането на конференция за Централна Азия, активизирането на БРИКС, ШОС и така нататък

Друга режисура, показана на 20-ия конгрес, е общото богатство. Ако през първите 10 години от ръководството си Си Цзинпин обезпечи постигането на междинен разцвет, в този момент приказваме за повсеместен. Днес картината на китайското общество е почти следната: появиха се 400 милиона хора от междинната класа, 100 милиона просяци към този момент ги няма и те се причислиха към най-голямата група на бедните. 600 милиона души живеят приблизително с 1100 юана на месец (това 260 лева). В същото време Китай има 8 милиона милионери и 357 милиардери. Този дисбаланс би трябвало да се промени - такова е отношението на 20-ия конгрес.

Сега към този момент виждаме, че започнаха доста да оказват помощ на дребния и междинен бизнес, понижават се налозите, отпускат се дотации. Мерките за битка с несъразмерното благосъстояние наподобяват доста впечатляващи - милиардерите са призовани да изпращат " спомагателни " милиарди за щедрост, във фондовете на изоставащите провинции. Някои богати хора стартират да демонстрират, че не са съгласни, като създателя на “АлиБаба ” Джак Ма. Но с него се приказва в комисията по партийна дисциплинираност, той също е член на партията (както съвсем всички китайски милиардери).

От друга страна, битката за правдивост идва за сметка на намаляването на платените специфични учебни заведения, които приготвят деца от богати фамилии за постъпване в университет и им дават преимущество първоначално. Така тези учебни заведения към този момент са всеобщо затворени.

Започна битка със свръхдоходите на телевизионни звезди, артисти, блогъри, инфлуенсъри, с прояви на нетрадиционна просвета (всички тези гримиране младежи - не ги пускат по малкия екран, източниците на обогатяване са затворени).

Сега Китай е при започване на основаването на общо богатство, при започване на „ Новия марш “. На последния конгрес създадоха такава периодизация: при Дън Сяопин има „ Реформи и неприкритост “, първите 10 години на Си Цзинпин бяха „ Нова епоха “, а след 20-ия конгрес стартира „ Нова марш “. Има неслучайно съвпадане с “Дългия Поход ”, осъществен през 1934-1935 година От комунистите, когато под ударите на Гоминдана през целия Китай, те нахлуват в пещерите на Ян`ан. Сега приказваме за нуждата от връщане към идеалите на революционната ера, би трябвало да се подсети за социализма. Разбира се, с китайски характерности. В същото време е явно, че растежът на детайли на социализма е преференциален както от позиция на положението на обществото, по този начин и от икономическа позиция. Ако Китай развие вътрешен пазар от 800 милиона представители на междинната класа до 2035 година, тогава зависимостта от външните пазари ще намалее още повече. Преди идването на Си Цзинпин 32% от китайския Брутният вътрешен продукт идваше от външна търговия, а в този момент единствено 17%.

Китай става самодостатъчен, ангажира се с възстановяване на благосъстоянието на народа, околната среда (сега в Пекин към този момент можете да дишате и можете да видите синьото небе, а не мъглата, която висеше преди). Китай е затрупан с мрежа от висококачествени пътища, високоскоростни железопътни линии, посредством които за малко време можете да прекосите страната от изток на запад, от север на юг. Възражда се в миналото забравеният социалистически морал, който в този момент значително се основава на обичайния конфуциански морал. Онзи ден в Пекин се организира среща, на която беше казано, че социализмът с китайска специфичност би трябвало да се построи върху основата на хилядолетна китайска просвета. Нищо чудно, че Си Цзинпин постоянно цитира Конфуций. Той е първият водач на Комунистическата партия, посетил гробницата на Конфуций в град Куфу. Истинските водачи постоянно са почитали мъдростта...

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР